RSSВерсія для друку
Гістероскопія як метод лікування при порушенні репродуктивної функції
07.02.2019

Порушення репродуктивної функції (субфертильність) часто може бути пов’язаним з наявністю поліпів ендометрія, підслизової міоми матки, перегородки матки або внутрішньоматкових спайок, які виявляють у 10–15% жінок, що звертаються з цією проблемою. Усунення виявлених аномалій шляхом проведення гістероскопії може збільшити шанси на вагітність.

Гістероскопія та можливість запліднення

Бельгійські вчені провели огляд літератури у спеціалізованому реєстрі Кокрейнівської групи гінекології та фертильності (The Cochrane Gynaecology and Fertility Group Specialised Register), Кокрейнівському центральному онлайн-реєстрі досліджень (Cochrane Central Register of Studies Online), інформаційних базах MEDLINE, Embase, CINAHL та інших електронних джерелах. Також було включено анотації та доповіді з конференції Американського товариства репродуктивної медицини (American Society for Reproductive Medicine — ASRM) з 1 січня 2014 р. по 12 травня 2018 р.

Основною метою дослідження стала оцінка впливу гістероскопічного видаленняполіпів ендометрія, підслизової фіброми, маткової перегородки або внутрішньоматкових спайок, наявність яких підозрюється на основі ультразвукового дослідження, гістеросальпінгографії, діагностичної гістероскопії (або будь-якої комбінації цих діагностичних досліджень) у жінок з порушенням репродуктивної функції невизначеної етіології перед внутрішньоматковою інсемінацією (intrauterine insemination — IUI), екстракорпоральним заплідненням (in vitro fertilisation — IVF) або інтрацитоплазматичною ін’єкцією сперматозоїдів (intracytoplasmic sperm injection — ICSI).

Критеріями включення стали рандомізовані дослідження, які фокусувалися на виявленні ефективності оперативної гістероскопії у жінок з утвореннями в порожнині матки перед заплідненням за допомогою медичних технологій та без. Результати роботи опубліковано 5 грудня 2018 р. в Кокрейнівській базі даних систематичних оглядів (Cochrane Database of Systematic Reviews).

Рандомізоване порівняння групи оперативної гістероскопії та контрольної групи при субфертильності неясного генезу, асоційованої з ймовірними серйозними аномаліями у порожнині матки

Згідно з проведеним аналізом дослідники не мають впевненості, що у жінок з порушеннями репродуктивної функції неясної етіології та субмукозною міомою матки гістероскопічна міомектомія підвищує шанси на настання клінічної вагітності порівняно з тактикою вичікування.

Вчені також не впевнені, чи покращує гістероскопічна міомектомія прогноз стосовно ймовірності викидня. Не знайдено даних щодо частоти розвитку ускладнень при живонародженні чи гістероскопії. Також не знайдено досліджень за участю жінок з поліпами ендометрія, внутрішньоматковими спайками чи перетинкою матки для проведення рандомізованого порівняння.

Джерело...