RSSВерсія для друку
Гіпертоніки Дніпропетровщини вже отримали рецепти на ліки за зниженими цінами
10.10.2012

На Дніпропетровщині триває реєстрація пацієнтів, які мають серцево-судинні захворювання, для отримання рецептів на придбання лікарських засобів за зниженими цінами. Наразі більше 92 тис мешканців області вже отримали необхідні рецепти, повідомили у прес-службі МОЗ.

"Реалізація пілотного проекту з регулювання цін на лікарські засоби для осіб із гіпертонічною хворобою сприятиме більш ефективному лікуванню серцево-судинних захворювань, адже саме доступність медичних препаратів є важливою складовою цього процесу", - сказала начальник головного управління охорони здоров'я Дніпропетровської облдержадміністрації Валентина Гінзбург.

Всеукраїнський пілотний проект із впровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для громадян з гіпертонічною хворобою реалізується в рамках Соціальних Ініціатив Президента України Віктора Януковича та передбачає два етапи зниження ціни на гіпертензивні препарати.

Перший етап реалізується на Дніпропетровщині із червня 2012 року та передбачає встановлення граничного рівня оптово-роздрібних цін на лікарські засоби для лікування гіпертонії, надбавки на які не перевищуватимуть 10% вартості препарату для оптової торгівлі та 25% - для роздрібної.

На Дніпропетровщині з метою контролю за впровадженням заходів щодо регулювання цін на лікарські засоби для осіб з гіпертонічною хворобою була створена спеціальна Робоча група, члени якої проводять постійний контроль за наявністю в аптечних мережах необхідних препаратів для лікування серцево-судинних захворювань та їх націнкою.

Другий етап проекту полягає в тому, що пацієнти за рецептом лікаря будуть отримувати в аптеках препарати за зниженими цінами, а різниця в ціні буде компенсована аптекам за державний кошт.

Для цього в усіх амбулаторіях загальної практики-сімейної медицини Дніпропетровської області впроваджено реєстр пацієнтів, які мають серцево-судинні захворювання.

Окрім цього, на Дніпропетровщині з метою своєчасного виявлення та профілактики гіпертонічної хвороби серед населення організовано понад 360 пунктів щоденного вимірювання артеріального тиску.

Пункти розташовані в місцях найбільшого скупчення людей: в приміщеннях сільських та селищних рад, органів виконавчої влади, поштових відділеннях, торгівельних центрах, магазинах, супермаркетах, на ринках. На сьогоднішній день в них пройшли обстеження понад 42,7 тис мешканців області. У разі необхідності людям з підвищеним артеріальним тиском були надані направлення на додаткове обстеження. 

Джерело:

http://www.unn.com.ua/ua/news/958192-gipertoniki-dnipropetrovschini-vgee-otrimali-retsepti-na-liki-za-znigeenimi-tsinami/