RSSВерсія для друку
Фізичні вправи змінюють ДНК
11.04.2012

Учені Каролінського інституту у Швеції під час нового дослідження, присвяченого вивчення клітинного метаболізму, довели, що фізичні вправи людини здатні міняти його ДНК, повідомляється на сайті Каролінського інституту.
Нове відкриття встановило зв'язок між ДНК людини і фізичним навантаженням, яку він відчуває. Під час фізичних вправ молекули ДНК в клітинах м'язів змінюються певним чином. Це відбувається на хімічному та структурному рівні за рахунок включення і вимикання генів, що регулюється метилуванням ДНК: метильная група, що складається з одного атома вуглецю і трьох атомів водню, приєднується в потрібному місці до нуклеотидної послідовності. Основний генетичний код при цьому залишається незмінним.
"Наші м'язи немов пластилін. Ми часто говоримо: "Ви те, що ви їсте". Якщо цю фразу адаптувати до м'язів, вийде "Ви те, що ви робите". Якщо ви не використовуєте свої м'язи, вони з часом атрофуються і ви їх втрачаєте.. Фізичне навантаження – один з тих механізмів, які дозволяють, цього уникнути", - говорить Джулын Зиерат, професор клінічної інтегративної кафедри фізіології молекулярної медицини і хірургії.
Дослідження, опубліковане в журналі Cell Metabolism, показує, що ДНК в скелетних м'язах після вправ має менше метильних груп, ніж це було перед тренуванням. Ці зміни відбуваються в тих ділянках ДНК, які відповідають за включення генів, які визначають адаптацію м'язів до фізичних вправ.
Вправи викликають зміни в м'язах і підвищення метаболізму цукру і жиру. Нове відкриття доводить, що метилювання ДНК стоїть на першому місці, вважають дослідники.
Під час дослідження було доведено і те, що вплив кофеїну на м'язи мало той же ефект. Це пояснюється здатністю кофеїну особливим чином вивільняти кальцій, що імітує м'язові скорочення, як під час тренування.

Детальніше за адресою:
amn.net.ua/ukr/news/podkategoriya_3/7442