26.11.2015

Тендерне фармацевтичне лобі погрожує уряду новим Майданом. Їм не подобається, що закупівлю ліків для важкохворих передали міжнародним організаціям.

Мовляв, забравши це право в них, держава бореться не з корупцією, а знищує вітчизняного виробника. А от хворі на онкологію, туберкульоз, СНІД, гепатит та ще десяток страшних хвороб, навпаки, радіють, що тепер гарантовано будуть з ліками.

Коли в березні цього року в парламенті зареєстрували законопроект про передачу закупівель медпрепаратів міжнародним організаціям – хворі зраділи, проте зарано.

Палки в колеса встромляють ті, хто з року в рік наживався на мільйонних тендерах. Це люди, які володіють вітчизняними фармкомпаніями. Їм вигідно купувати препарати в самих себе: за завищеною ціною і не завжди доброї якості. Аби залишити все як є, тендерне лобі тримало оборону по всіх фронтах. У парламенті з'являлись закони-клони, які мали загальмувати процес. Коли документ таки ухвалили, почали втручатись в роботу уряду. Не вийшло.

 Тепер відсторонені від тендерів фармацевти погрожують уряду новим Майданом і пишуть скарги. Мовляв, вони не проти аби необхідні ліки для важкохворих закуповували міжнародні організації. Однак не хочуть виконувати їхні умови, зокрема так звану перекваліфікацію.

Детальніше