RSSВерсія для друку
Епідемії грипу та ГРВІ в Україні немає, ситуація на цілодобовому контролі МОЗ
21.01.2013

Рівень захворюваності на грип та ГРВІ в Україні наразі не перевищує епідемічні пороги та перебуває на цілодобовому контролі Міністерства охорони здоров'я України, Державної санітарно-епідеміологічної служби та Українського Центру грипу. Про це сьогодні йшлося на прес-конференції в МОЗ за участі Першого заступника Міністра охорони здоров'я України Раїси Моісеєнко, голови Державної СЕС Анатолія Пономаренка, керівника Центру грипу та ГРВІ Любові Некрасової, також головного позаштатного інфекціоніста МОЗ Ольги Голубовської, головного позаштатного дитячого інфекціоніста МОЗ Сергія Крамарєва та заступника начальника інформаційно-аналітичного управління Держлікслужби Миколи Холоденка.

За даними МОЗ, від початку епідемічного сезону на грип та ГРВІ в державі захворіло понад 2,5 млн осіб, з них 68 % - діти. Найвищий показник захворюваності на другому тижні цього року зареєстровано в м. Києві - 49,4; найменший у Харківській області - 10,4 на 10 тис населення.

За словами Раїси Моісеєнко, рівень захворюваності на ці недуги з першого тижня зріс приблизно на 17%, але показники не перевищують епідпороги в жодному з регіонів України і перебувають в межах від 17,4% у Дніпропетровській до 73,4 % в Івано-Франківській областях. Загальна кількість вакцинованих проти грипу склала 314 115 осіб, що становить 0,7 % від усього населення України. При цьому, за словами Першого заступника Міністра охорони здоров'я України, доки в державі не настала епідемія цієї недуги, громадянам, особливо тим, які належать до групи ризику, варто пройти вакцинацію в найближчому медичному закладі (діти до 5 років, вагітні, люди віком від 65 років, з надмірною вагою, хворі на діабет, на хронічні серцево-судинні захворювання та захворювання легенів, також медпрацівники, вчителі й вихователі, продавці, водії громадського транспорту, загалом усі, хто працює в багатолюдних місцях).

Як повідомила Любов Некрасова, відповідно до прогнозу Всесвітньої організації охорони здоров'я та Національної академії медичних наук України в епідемічному сезоні 2012-2013 років в Україні прогнозується циркуляція нового для нашої держави штаму вірусу грипу А/Вікторія, який поки що не зреалізував на нашій території свої епідемічні властивості, а також нового штаму B/Вісконсін. Не виключена також можливість циркуляції вірусу грипу А/Н1N1/Каліфорнія (так званого "свинячого"), але його роль в епідемічному процесі визначається незначною.

Джерело