RSSВерсія для друку
Електронний рецепт за програмою «Доступні ліки»: як взаємодіяти лікарю і пацієнту
01.03.2019

Урядова програма «Доступні ліки» з квітня переходить в адміністрування Національної служби здоров’я України (НСЗУ). Кабінет Міністрів України ухвалив відповідні рішення на засіданні 27 лютого 2019 р. Це постанови Кабінету Міністрів від 27 лютого 2019 р. «Деякі питання реімбурсації лікарських засобів» (переглянути проект), «Деякі питання щодо договорів про реімбурсацію» (переглянути проект), «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань» (переглянути проект). Наразі тексти затверджених постанов ще не оприлюднено.

Тож уже у березні 2019 р. НСЗУ розпочне підписувати договори з аптеками по всій країні, а з квітня 2019 р. запрацює електронний рецепт і НСЗУ почне здійснювати оплату аптекам напряму.

Що зміниться для пацієнтів

Перехід програми «Доступні ліки» до НСЗУ дозволить пацієнтам отримувати ліки за рецептом у будь-якій аптеці в Україні, яка має договір з НСЗУ, без прив’язки до місцевості, де цей рецепт був виданий. Відтак, у МОЗ України вважають, що програма стане ще доступнішою для пацієнтів.

Ще одне нововведення — з квітня 2019 р. ліки за урядовою програмою реімбурсації «Доступні ліки» можна буде отримати тільки за електронним рецептом, виписанимсімейними лікарями, терапевтами та педіатрами через електронну систему охорони здоров’я. До цього часу в аптеках — учасницях програми буде встановлене спеціальне програмне забезпечення, і вони підпишуть договори з НСЗУ.

Як взаємодіяти лікарю і пацієнту

Крок 1. Пацієнт записується та приходить на прийом до сімейного лікаря, терапевта або педіатра, з яким у нього підписана декларація.

У МОЗ України наголошують, що пацієнт має звернутися саме до свого лікаря. Якщо декларацію з лікарем ще не підписано, це варто зробити. Без декларації скористатися програмою «Доступні ліки» буде неможливо.

Детальніше....