RSSВерсія для друку
Екстрена медицина Львівщини працює по-новому
15.01.2013

Від 1 січня екстрена медицина Львівщини працює у новому форматі. Відповідно до Закону України "Про екстрену медичну допомогу", який вступив у дію з початку цього року, в регіоні створено єдину систему екстреної медичної допомоги. Всіма територіальними органами місцевого самоврядування області прийняті позитивні рішення щодо передачі відділень швидкої медичної допомоги на обласний рівень.

За інформацією в.о. директора Департаменту охорони здоров'я ЛОДА Ірини Микичак, наразі на Львівщині задіяні 64 структурні підрозділи екстреної меддопомоги, також працює 168 бригад швидкої медичної допомоги та майже 2,5 тисячі медичних працівників. За минулий рік службою здійснено 607 908 виїздів до пацієнтів за викликами.

Зараз в системі функціонує Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, а також 2 станції швидкої медичної допомоги у Львові та Дрогобичі. При цьому, за даними департаменту, від початку реорганізації жоден працівник служби не був скорочений.

Рішенням Львівської обласної ради на 2013 рік в обласному бюджеті на забезпечення роботи регіональної системи екстреної медичної допомоги передбачено видатки на суму 141,7 млн грн.

Питання забезпечення медикаментами буде вирішено за рахунок створеного резерву, а також перехідних залишків лікарських засобів, що були передані до Центру територіальними закладами охорони здоров'я. Крім того, за державний кошт було закуплено ліків та виробів медичного призначення на суму 16,3 млн грн, які отримані від постачальників та передані в обласний центр екстреної медичної допомоги.

Також на початок 2013 року сформовано запас пального в обсязі понад 93 тисячі літрів, що при середньодобовому споживанні дозволить забезпечить роботу служби щонайменше на 30 днів.

Надзвичайно важливим питанням для регіону наразі є створення обласної оперативно-диспетчерської служби. Її планується розмістити на базі вже існуючої диспетчерської "Львівської станції швидкої медичної допомоги" з неодмінним розширенням та реконструкцією приміщення. Орієнтовна вартість проектних робіт складає 200 тисяч гривень, які пропонується передбачити в бюджеті розвитку області на цей рік.

Наразі Львівщина шукає шляхи оновлення автомобільного парку карет швидкої та безперебійного забезпечення підрозділів наркотичними засобами для знеболення. Департамент охорони здоров'я вже розробив свої пропозиції щодо вирішення цих питань.

На переконання медиків, реалізація Закону дозволить кожному громадянину отримати якісну своєчасну та ефективну медичну допомогу ще на дошпитальному етапі.

 

Джерело