RSSВерсія для друку
Доступні ліки: НСЗУ оприлюднила роз’яснення щодо засвідчення електронним підписом звітів про відпущені ліки
16.04.2019

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook оприлюднила повідомлення для керівників аптечних закладів з покроковим порядком накладання електронного підпису на звіт про відпущені ліки в рамках програми «Доступні ліки».

На електронну адресу, яка зазначена в електронній системі охорони здоров’я як електронна адреса юридичної особи, система надсилатиме автоматично сформовані звіти двічі на місяць.

Протягом двох днів з моменту отримання звіту керівник аптечного закладу повинен накласти електронний підпис на звіт та надіслати його до НСЗУ.

Наголошується, що назва звіту має залишитися без змін при зберіганні його на комп’ютер.

Після завантаження звіту на комп’ютер керівника аптечного закладу й ознайомлення з його змістом необхідно:

  • відкрити сайт Центрального засвідчувального органу czo.gov.ua або ж Міністерства юстиції ca.informjust.ua/sign. На цих веб-порталах зайти в розділ «Онлайн-сервіс» та обрати «Створення кваліфікованого електронного підпису»;
  • обрати і завантажити файл звіту на обраному сайті;
  • у переліку вибрати кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг (АЦСК), у якому заклад отримував сертифікат;
  • у цьому ж розділі обраного сайту накласти електронний підпис на звіт та зберегти його на свій комп’ютер.

Після цього звіт, підписаний елект­ронним підписом, не змінюючи назви файлу, слід надіслати до НСЗУ на адресу rzvit@nszu.gov.uaпротягом 2 діб з дня його отримання.

Нагадаємо, громадська спілка «Аптечна професійна асоціація України (АПАУ)» повідомляє про проблему аптечних закладів з формуванням цін у рамках програми «Доступні ліки».

Недотримання цін на лікарські засоби виробником або розміру оптової надбавки дистриб’ютором виникає різниця в цінах, що формуються в аптеках, та тих, що визначені в Реєстрі лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню, унеможливлює відпуск таких препаратів, бо в системі eHealth відсутня функція відпуску препаратів за нижчими цінами, ніж встановлені в Реєстрі. У зв’язку із цим АПАУ попросила провести нараду для вирішення проблем, з якими стикнулися аптеки-учасниці після впровадження електронних рецептів.

Джерело-https://www.apteka.ua/article/498250