RSSВерсія для друку
Дослідження: Україна витрачає найменше коштів на охорону здоров’я населення в Європі
10.01.2018

Дослідження ПРООН, Світового банку та Київської школи економіки встановили, що на охорону здоров’я Україна витрачає всього 80 доларів на душу населення.

По міркам європейських країн, де в середньому витрачається 10 відсотків від ВВП на галузь охорони здоров’я, державні витрати України надзвичайно низькі та призводять до погіршення стану здоров’я населення країни.

«Державні витрати на охорону здоров’я в Україні складають 77 доларів на душу населення і є найнижчим серед європейських країн», — повідомляє прес-реліз ПРООН за результатами дослідження.

При цьому, Світовий банк відзначає, що кошти, які є в галузі, незважаючи на загальний розмір державних видатків на медицину, використовуються неефективно. В якості прикладу автори дослідження приводять Донецьку область. На сьогодні приблизно 70 відсотків від загальних державних витрат з бюджету галузі йде виключно на утримання медичних закладів, а на медичну допомогу залишається лише 13 відсотків.

В ПРООН вважають, що важкий стан медицини в Україні тісно пов’язаний із радянською системою Семашко, яка створила надзвичайно громіздку медичну інфраструктуру, яка вимагає непомірного фінансування щорічно.

Оптимізація інфраструктури та перехід до нової системи фінансування можуть допомоги покращити стан здоров’я населення та створити нові, якісні умови для надання медичної допомоги.

Чітке визначення пакетів медичних послуг поряд із запровадженням механізмів укладання контрактів між пацієнтами і лікарями допоможе краще розподіляти наявні державні ресурси для надання гарантованої медичної допомоги громадянам», — наголошується в прес-релізі.

Джерело