21.12.2021

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №6423, який має на меті удосконалення правового захисту працівників екстреної медичної допомоги під час виконання службових обов’язків.

З початку 2021 року було зафіксовано до сотні нападів на медпрацівників під час виконання ними службових обов’язків. Два медики загинули. За фактами нападів були відкриті кримінальні провадження.

У разі ухвалення проєкту закону до Кримінального кодексу Україну буде додано окрему статтю 350-1 “Погроза або насильство щодо працівника системи екстреної медичної допомоги, який входить до складу бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги”, що посилить відповідальність за напади.

Законопроєкт передбачає:

  • за погрозу вбивством, заподіяння тяжких тілесних ушкоджень по відношенню до працівника екстреної медичної допомоги під час виконання ним службових обов’язків винуватець каратиметься арештом на строк до 6 місяців або обмеженням волі терміном до 3 років;
  • за умисне нанесення побоїв, легких чи середніх тілесних ушкоджень працівнику бригади швидкої допомоги буде встановлено покарання у вигляді обмеження волі на строк від 3 до 5 років або позбавлення волі на той самий термін;
  • за умисне заподіяння тяжкого тілесного ушкодження працівнику екстреної медичної допомоги передбачається позбавлення волі на строк від 5 до 12 років.

Крім того, будуть внесені зміни і до Кодексу України про адміністративні правопорушення: буде посилена відповідальність за хибні виклики бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги.

Так, законопроєкт збільшує розмір адміністративного покарання:

  • за перший такий випадок – від 3,4 тис. грн до 8,5 тис. грн;
  • за другий, вчинений протягом року – від 6,8 тис. грн до 17 тис. грн або громадські роботи терміном від 40 до 60 годин. 

Окремо встановлюється відповідальність для батьків неповнолітніх осіб віком 14 — 16 років — штраф від 850 грн до 1,7 тис. грн або громадські роботи терміном від 20 до 40 годин.