RSSВерсія для друку
До регіонів надійшли гуманітарні онкопрепарати від мієлолейкозу
25.01.2013

До регіонів держави надійшли онкопрепарати, які безоплатно були спрямовані в Україну для лікування хворих на мієлолейкоз. Міністерство охорони здоров'я провело активну роботу для прискорення прийняття Міністерством соціальної політики рішення про визнання вантажу гуманітарним та його розмитнення, аби пацієнти якнайшвидше були забезпечені ліками.

Заради вирішення ситуації, МОЗ надіслало листа на підтримку відповідного клопотання державного підприємства "Укрвакцина" до Мінсоцполітики України. Після того, як Мінсоцполітики видало відповідний наказ від 16.01.2013 за № 10, яким вантаж було визнано гуманітарною допомогою, МОЗ в свою чергу вирішив питання розподілу зазначених препаратів наказом від 17.10.2013 за № 30.

Одразу після цього вантаж препаратів (2760 упаковок лікарського засобу "Глівек" та 360 упаковок препарату "Тасигна") почав доправлятись у регіони України у відповідності до потреб та кількості пацієнтів.

Довідково:

Станом на сьогодні в Україні налічується 2492 хворих на хронічну мієлоїдну лейкемію. Минулого року на закупівлю хіміотерапевтичних, радіофармпрепаратів та препаратів супроводу для лікування онкологічних хворих, в тому числі на хронічний мієлолейкоз, із Державного бюджету було виділено суму 230 873,6 тис грн.

У відповідності до заявок регіонів за кошти державного бюджету у 2012 році було закуплено та розподілено лікарського засобу "Глівек" на загальну суму 14 млн 776 тис грн та препарату "Тасигна" на 17 млн 243 тис грн. Ті регіони, які не надавали заявок щодо централізованої закупівлі вказаних лікарських засобів у 2012 році, в будь-якому разі пропорційно отримують препарати із вказаної гуманітарної допомоги, відповідно до кількості пацієнтів на їхній території.

Цього року Державним бюджетом передбачено збільшення загальної суми до 64 млн грн, що дасть можливість охопити лікування даними препаратами понад 1000 хворих на мієлоїдну лейкемію.

Джерело