RSSВерсія для друку
Дніпропетровщина відзвітувала про результати упровадження медичної реформи
20.01.2012

"У рамках реалізації Проекту модернізації системи охорони здоров'я у Дніпропетровській області як пілотному регіоні були виділені пріоритетні напрямки реформування галузі — розвиток закладів первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД) та екстреної медичної допомоги. В умовах реформування відбувся розподіл медичної допомоги за рівнями, завершено фінансове розмежування закладів охорони здоров'я", - заявила в рамках прес-туру по закладах охорони здоров'я Дніпропетровщини заступник начальника ГУОЗ Дніпропетровської ОДА Олена Лугова.

У 2011 році в регіоні проведено повну інвентаризацію усіх медичних закладів і, таким чином, розмежовано медичну допомогу за рівнями її надання — на первинну, вторинну, третинну та швидку медичну допомогу. Практичний сенс розмежування полягає в тому, щоб зробити медичну допомогу більш доступною для пацієнтів, щоб вони потрапляли до потрібних їм спеціалістів в залежності від симптомів, складності захворювання та загального стану здоров'я.

"Пацієнт, як і раніше, має змогу звернутися по допомогу до лікаря загальної практики/сімейної медицини найближчої амбулаторії. У залежності від складності захворювання його направляють або на госпіталізацію в стаціонар (вторинний рівень) за допомогою транспорту амбулаторії, або надають допомогу в процесі транспортування (екстрена допомога). Якщо хвороба легка, то пацієнту або надають допомогу в умовах денного стаціонару в тій амбулаторії, до якої він звернувся, або організовується стаціонар вдома у пацієнта під регулярним наглядом сімейного лікаря", — пояснила Олена Лугова.

Наразі в області діють 53 центри первинної медико-санітарної допомоги з мережею підпорядкованих структурних підрозділів — 380 амбулаторій, які максимально наближені до пацієнтів.

"Найголовнішим кроком став також розподіл фінансування з метою уникнення практики минулих років, коли кошти витрачалися на утримування стаціонарів, а поліклініки та сімейні амбулаторії фінансувалися за залишковим принципом, —зазначила Олена Лугова. - Для області вперше передбачена субвенція з державного бюджету розміром 82 млн грн. Ці кошти будуть використані на придбання лікувально-діагностичного обладнання та автотранспорту для закладів ПМСД: електрокардіографів, глюкометрів, сумок для лікарів та медсестер, легкових автомобілів невідкладної допомоги".

У результаті реформи заклади ПМСД тепер фінансуватимуться з районних та міських бюджетів, а лікарні — з обласного. Крім того, в лікарнях для забезпечення прозорості фінансової і професійної діяльності в рамках модернізації були створені Наглядові ради. Створення Наглядових рад при лікарнях — це загальносвітова практика, що дає високу якість управління, перешкоджає корупції в медицині і дозволяє громадськості контролювати роботу лікарень.

Окремо приділена увага удосконаленню екстреної медичної допомоги. Протягом 2011 року затверджено 7 станцій швидкої медичної допомоги, створено 40 бригад, відкрито 33 додаткових пункти їх базування.

Детальніша інформація за адресою:

www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20120120_0.html