19.12.2011

"Прикладом повного порозуміння між державними структурами та громадськими організаціями є підписання між Україною та Глобальним фондом угоди на отримання гранту в обсязі 86 млн доларів США для боротьби з ВІЛ/Снідом" - повідомив заступник Міністра охорони здоров'я України Олександр Толстанов під час прес-конференції.

Заступник Міністра зазначив, що основними розпорядниками грантовими коштами визначено Український центр профілактики і боротьби зі СНІДом МОЗ України; МБФ "Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні"; ВБО "Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД".

"Визначальним є те, що серед трьох реципієнтів є і державна структура, що свідчить про збільшення ролі та відповідальності держави у сфері протидії епідемії ВІЛ-СНІД в Україні, - підкреслив Олександр Толстанов. - Здолати епідемію неможливо однією якоюсь структурою, потрібні загальні зусилля. А підписання угоди як раз є яскравим прикладом таких загальних зусиль".

Олександр Толстанов зазначив, що після впровадження І фазу гранту на 2012-2013 роки буде прийматися рішення про реалізацію подальшої частини гранту, який в цілому розрахований на 2012-2016 роки з очікуваним бюджетом у 305 млн. доларів США.

Довідково:

Грант Глобального фонду буде направлений на заходи з профілактики, лікування, догляду та підтримки людей, які живуть з ВІЛ та їх оточення, загального населення.

Зокрема буде охоплено: близько 180 тис. споживачів ін'єкційних наркотиків, 19 тис. дітей та підлітків з числа уразливих груп, майже 11 тис. ВІЛ-позитивних пацієнтів на антиретровірусній терапії, 1 тис. 700 з них - люди, що перебувають у місцях позбавлення волі, 9,6 тис. пацієнтів у програмі замісної терапії, більш як 60 тис. ВІЛ-позитивних людей та їхнього близького оточення, охоплених послугами з догляду та підтримки.

Детальніша інформація за адресою:

http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20111219_2.html