RSSВерсія для друку
Дизентерія - хвороба брудних рук і сирої води
06.08.2012

Не кожне захворювання відрізняється таким різноманіттям збудників, як дизентерія. Мікроби, які її викликають об'єднані загальною назвою шигели, - бактерії Флекснера, Зонне, Штуцера-Шмітца, Григор'єва-Шиги та інші. Будь-якому з цих мікроорганізмів властива своя "вдача" і ступінь агресивності, і тому дизентерія, викликана тими або іншими шигелами, має різні клінічні прояви і ступінь тяжкості.

Учені відзначили цікаве явище: з початку XX століття до наших днів поширеність різних видів шигел постійно змінюється. На початку століття винуватцями цього захворювання були, переважно, шигели Григор'єва-Шиги, що зумовлюють найтяжчий перебіг хвороби. Потім вони поступилися місцем бактеріям Флекснера. Викликувана ними дизентерія теж протікає нелегко і часто набуває затяжної і хронічної форми. В останні роки на території більшості країн активізувалися шигели Зонне - збудники дизентерії, що протікає в легкій і стертій формі.

При легкій формі гострої дизентерії клінічні ознаки слабо виражені. У хворого лише трішки погіршується апетит, з'являється біль у животі, частіше внизу зліва. Протягом одного-двох днів може бути розлад функції кишечника, стул 5-8 разів на добу. Температура залишається нормальною, а якщо і підвищується, то не вище 37,1-37,3 градусів. У хворих стертої формою дизентерії клінічна картина ще менш виражена. Рідкий стул 2-3 рази на добу, короткочасний незначний біль у животі - ось і всі прояви хвороби.


І після закінчення курсу лікування перенесшему гостру дизентерію протягом 2-3 тижнів рекомендуються деякі обмеження в харчуванні. Тобто треба 3-4 рази в день, малими порціями.. Не слід вживати жирну їжу (шинку, баранину, свинину, сало), пряні і гострі страви, копченості і консерви, морозиво, спиртні напої, включаючи пиво. Всі ці продукти подразнюють слизову оболонку кишечника, ускладнюють травлення, порушене через перенесену дизентерії.

Джерело:

 

http://amn.net.ua/ukr/news/publikatsii/10746