RSSВерсія для друку
Директор НСЗУ: Медзаклади вторинного і третинного рівня готуються до реформи
08.05.2018

Директор Національної служби здоров’я України Олег Петренко повідомив про початок розгортання медичної реформи в спеціалізованих медичних установах.

«Багато хто починає потихеньку готуватися. Для мене найкращим сигналом є те, що, спілкуючись безпосередньо з деякими головними лікарями, я чую запитання: «Що потрібно зробити? А як це має бути? На що звернути увагу? Як краще використати кошти?». Тобто, поступово економічний чинник починає впливати на поведінку постачальника медпослуги, а це і є основним завданням реформи, коли економіка визначає доцільність», — повідомив Олег Петренко в інтерв’ю  «Інтерфакс-Україна».

Менше змін передбачено у реформуванні екстреної та паліативної медичної допомоги. За словами Петренко, на цю частину галузі буде передбачено глобальний бюджет, який складатиметься з урахуванням кількості людей, що проживають у підпорядкованим їм районах. В той же час обіцяє, що все ж будуть створені умови для конкуренції і там.

Окремо стало відомо про створення методики розрахунку тарифу на медпослуги, яка працюватиме для розрахунку в референтних клініках.

«Таких лікарень за розрахунками ВООЗ має бути від 3% до 10% мережі. Якщо їх буде 7-8% і вони будуть розкидані в різних місцях країни, цього буде достатньо, щоб створити уявлення про реальну вартість і структуру медпослуг. Референтні клініки, розрахунки яких буде покладено в основу тарифу, змінюватимуться, але їх завжди буде 100-150 в Україні», — сказав він.

«З часом, коли ми бачитимемо реальний бюджет, правила будуть жорсткішими. Популісти можуть говорити що завгодно, але ми маємо говорити: «У нас є стільки грошей, і ми маємо знати, на що їх витратити». Багато країн, проходячи через це, приходили до розуміння необхідності збільшення бюджету охорони здоров’я. Але це робилося без популізму, з чіткими розрахунками і публічно», — наголосив глава НСЗУ.

Джерело