RSSВерсія для друку
Держслужба України соцзахворювань здійснює системну роботу в напрямку правового захисту громадян в процесі надання ВІЛ-сервісних послуг
22.02.2013

Політика правової підтримки ВІЛ-інфікованих осіб здійснюється державою у тісній співпраці із громадськими правозахисними організаціями. Ефективність її реалізації залежить від багатьох факторів: дотримання законодавчих норм та основ професійної етики працівників, обізнаності населення щодо шляхів передачі та захисту від ВІЛ-інфекції/СНІДу. З метою забезпечення захисту прав людей, які живуть з ВІЛ, представників груп, уразливих до інфікування ВІЛ, Держслужбою України соцзахворювань укладено меморандум про співпрацю з Всеукраїнською благодійною організацією «Всеукраїнський правозахисний рух «Гідність». Про це заявила начальник відділу організації медико-соціальної допомоги управління протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу Держслужби України соцзахворювань Людмила Сторожук під час прес-конференції, присвяченій відповідальності медичних працівників щодо питань конфіденційності ВІЛ-статусу громадян.

Участь у конференції взяли представники ВБО «Всеукраїнський правозахисний рух «Гідність» ,  МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні», Благодійної організації «Кримський фонд «Наша надія».
«В Україні здійснюється постійний моніторинг правових порушень, які відбуваються у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, передусім, завдяки партнерській співпраці Держслужби України соцзахворювань з «Всеукраїнським правозахисним рухом «Гідність». На сьогодні законодавча база України у цій сфері суттєво вдосконалена та відповідає усім міжнародним стандартам. Закон України Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ» та ряд інших нормативно-правових актів визначають інформацію про стан здоров’я людини, в тому числі в частині ВІЛ-статусу, конфіденційною. Однак, у практичній діяльності, зокрема, під час здійснення профілактичних або лікувальних заходів, при роботі з представниками груп ризику щодо інфікування ВІЛ, та людьми, які живуть з ВІЛ, мають місце випадки недотримання норм, визначених законодавством України. Співпраця із громадськістю надає нам можливість визначити причини правопорушень та  шляхи для їх усунення», - зазначила Л.Сторожук.

Джерело