RSSВерсія для друку
Держслужба України соцзахворювань посилює контроль виконання регіонами загальнодержавних програм протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу
31.01.2013

Держслужба України соцзахворювань ініціює прискорення розробки та затвердження регіональних програм протидії туберкульозу, а також здійснюватиме контроль їхньої відповідності заходам загальнодержавної програми. До кінця цього року служба отримає звіти щодо стану виконання заходів з протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу в усіх регіонах України. Відповідне звернення направлено до Ради Міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій.

На сьогодні в Україні діють Загальнодержавна програма забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2009-2013 роки та Загальнодержавна цільова соціальна програма протидії захворюванню на туберкульоз на 2012-2016 роки, співвиконавцями яких, зокрема, є Рада Міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації. Таким чином, питання успішного виконання основних завдань програм – це створення дієвої моделі взаємодії та координації зусиль як між виконавцями програми, так і налагодження тісного діалогу з громадським сектором.

«Для ефективної реалізації загальнодержавної програми протидії туберкульозу на місцевому рівні розробляються та затверджуються регіональні програми протидії туберкульозу. На сьогодні не усі регіони забезпечили прийняття таких програм. Переважна більшість протитуберкульозних закладів на сьогодні перебувають у власності місцевих громад і питання їхнього фінансового та матеріально-технічного забезпечення лежить на місцевих радах та адміністраціях. Виконання заходів з профілактики, лікування та соціальної підтримки, які передбачені Програмою, можливе лише за умови належної матеріально-технічної бази закладів, які здійснюють лікування та профілактику туберкульозу», - зазначає голова Держслужби України соцзахворювань Тетяна Александріна.

Джерело