RSSВерсія для друку
Держпродспоживслужба інформує про ситуацію із захворюванням на ботулізм
09.08.2016

В Україні щорічно реєструється близько 120–150 випадків захворювання на ботулізм, з яких майже 5% закінчуються летально. Як правило, більшість випадків ботулізму пов’язані з вживанням консервованих продуктів харчування, які виготовлялися з порушенням основних правил стерилізації та зберігання домашніх консервів.

В Україні домашнє консервування є вагомою складовою традиційної української кухні. Кожна родина щороку заготовляє значну кількість різноманітних овочевих, фруктових і навіть м’ясних консервів. Найчастіше ботулізм викликається споживанням недостатньо стерилізованих домашніх консервів, як правило тих, що містять мало кислот. Це консерви з грибів, буряків, зеленого горош­ку, м’яса тощо. Слід зазначити, що консервовані продукти харчування промислового виробництва є цілком безпечними, оскільки в промислових умовах завжди дотримуються технології їх приготування.

Останнім часом у домашніх умовах набувають популярності такі методи консервації, як копчення, в’ялення, соління риби. Така продукція теж становить небезпеку зараження ботулізмом, особливо невипотрошена риба.

Детальніше

 

03.05.2024.

Уряд врегулював процедуру розширення Національного переліку основних лікарських засобів

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до механізму...
03.05.2024.

Договори між НСЗУ та аптечними закладами за програмою «Доступні ліки» укладатимуться на довгостроковий період

З 1 грудня 2024 р. Національна служба здоров’я України...