RSSВерсія для друку
Держлікслужба України посилила ефективність контролю якості лікарських засобів
14.07.2011

Державна служба України з лікарських засобів значно підвищила ефективність контролю якості лікарських засобів. Про це повідомила перший заступник Голови Держлікслужби України Інна Борисівна Демченко під час свого виступу 13 липня 2011 року на засіданні комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я на тему: "Про невідкладні заходи щодо захисту вітчизняного ринку від неякісних і фальсифікованих лікарських засобів та вдосконалення цінової політики у сфері обігу лікарських засобів та виробів медичного призначення".

Як зауважила доповідач, не зважаючи на певні організаційно-юридичні складнощі, пов’язані зі створенням Держлікслужби України, та скорочення більше 40% штатної чисельності  в рамках оптимізації структур центральних органів виконавчої влади, регуляторному органу вдалося підвищити ефективність нашої роботи на всіх напрямах здійснення державного контролю якості лікарських засобів. В першу чергу це стосується контролю якості лікарських засобів при ввезенні в Україну.

Так, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року:

•якщо кількість ввезених серій ЛЗ зросла всього на 5% (4,72%, з 50,575 тис. до 52,966 тис. серій), то через лабораторний контроль якості пройшло на 15% більше;

•якщо в 2010 році було видано всього 30 негативних висновків про якість ввезеного ЛЗ, то 2011 -61.

Інна Борисівна особливо подякувала колегам із Держмитслужби України, завдяки спільним діям з якими, впродовж 6 місяців цього року, до потрапляння в обіг на території України було не допущено 69 найменувань лікарських засобів.

В той же час чиновник звернула увагу керівництва Держмитслужби України на непоодинокі випадки перетину кордону фізичними особами, що перевозять десятки і сотні упаковок лікарських засобів. «Зрозуміло, що такі кількості значно перевищують особисті потреби», – підкреслила І.Демченко. Наприклад, Держлікслужбою багаторазово вилучалися з обігу препарати «Поліоксідонію» російського виробництва, з маркуванням  для   внутрішнього ринку Російської Федерації. При встановленні шляхів потрапляння та розповсюдження цього препарату в Україні, з’ясовано, що препарат нелегально ввозився фізичними особами.

Як проінформувала Перший заступник Голови Держлікслужби України, що стосується ситуації щодо обігу лікарських засобів на внутрішньому ринку, то у порівнянні з минулим роком ситуація залишається майже сталою. Причому покращилася якість контролю якості, адже здебільшого обіг ліків заборонявся за фармако-технологічними показниками.

І.Демченко звернула увагу присутніх на той факт, що 70% неякісних ЛЗ іноземного походження, причому препарати індійського походження, як і в минулі роки, залишається серед лідерів. «Причина цього – існуючі розриви у системі реєстрації лікарських засобів», – підкреслила доповідач.

Усього за півроку територіальними органами проведено більше 5000 перевірок, за результатами яких  винесено понад 2000 постанов та стягнуто штрафів на суму понад півмільйона гривень, що майже вдвічі перевищує показники минулого року.

Підсумовуючи результати, І.Демченко зазначила, що у першому півріччі 2011 року до українського споживача не потрапило більше 200 тис. упаковок неякісних лікарських засобів.

www.diklz.gov.ua/news/derzhliksluzhba-ukraini-posilila-efektivnist-kontrolyu-yakosti-likarskikh-zasobiv