RSSВерсія для друку
Державу закликають переглянути репресивну політику щодо наркозалежних
26.06.2013

Майже кожен десятий засуджений в Україні (приблизно 13 тисяч громадян щороку) отримав покарання за те, що в більшості цивілізованих країн світу взагалі не вважається злочином. Про це 26 червня в Києві заявили учасники міжнародної конференції “Наркополітика у Східній Європі в контексті корупції”, яку проводить Міжнародний фонд “Відродження” (Україна) та журнал “Krytyka polityczna” (Польща) під патронатом Олександра Кваснєвського та Державної служби України з контролю за наркотиками.

Фахівці нагадують, що в Україні кримінальне покарання передбачено за зберігання 0,005 г опію ацетильованого чи героїну – проти 0,5 г у Росії та 1-3 г в більшості країн ЄС.

Андрій Клепіков, виконавчий директор Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні, наголошує: після набуття 2012 року чинності нової редакції наказу Міністерства охорони здоров’я №188 від 1 серпня 2000 року обсяги брудних шприців, які наркозалежні приносять до пунктів обміну шприців, скоротилася майже втричі. “Споживачі наркотиків обґрунтовано побоюються мати при собі використані шприци, адже ризикують отримати за це покарання до трьох років ув’язнення. Такими непродуманими підзаконними нормативно-правовими актами та силовими діями правоохоронців із їх виконання держава фактично підживлює епідемію ВІЛ/СНІД і гепатитів в Україні”, – заявив експерт.