RSSВерсія для друку
Держава стає дієвим партнером сільського лікаря — Петро Порошенко
25.03.2019

Президент України Петро Порошенко 22 березня 2019 р. взяв участь у форумі медиків «Допомога поруч!». Голова держави зазначив, що перший етап медичної реформи в країні має результати, завдяки чому пацієнти отримують якісніші послуги, а лікарі — гідну оплату праці.

«Станом на початок 2019 р. 97% комунальних закладів охорони здоров’я вже нарешті, незважаючи на шалений опір, перейшли на нову модель фінансування. Нова модель — це коли гроші ходять за пацієнтом. А лікар, кращий лікар, має отримувати більше заробітної платні, а пацієнт має можливість обирати лікаря», — наголосив Глава держави під час форуму.

Президент привітав усіх причетних з успішними  результатами першого року медичної реформи

«І зараз я хочу вас всіх привітати, бо близько 25 млн українських громадян вже обрали саме таку модель. Тепер ми вже можемо нарешті говорити, дати відповідь тим, хто нас лякав, коли ми започатковували медичну реформу, про перші позитивні історії», — додав П. Порошенко.

Для прикладу він розповів про спілкування з медиками у прифронтовому Бахмуті в центрі первинної медико-санітарної допомоги, де працює 38 лікарів і 131 медичний працівник. За словами Президента, за старою системою субвенцій зарплата медичної сестри в Бахмуті була 4863 грн., а лікаря — 7 тис. грн. Зараз, після започаткування медичної реформи, медсестра, яка отримувала 4800 грн., має 7800 грн.

Високі зарплати лікарів — це оцінка суспільством його праці

«Наголошую, що це не межа і це прогрес, який був продемонстрований за один рік. Це ті зміни, які я хочу бачити. Це відновлення справедливості. Лікар, який отримував 7 тис. в Бахмуті, зараз отримує 17 887 грн. Це є ставлення суспільства до лікаря, оцінка його праці. І ще у центрі, після цих виплат від Національної служби здоров’я, залишилося ще півмільйона гривень на розвиток. Раніше у них в касі — лише «миша повісилася» і не було взагалі нічого», — підкреслив Глава держави.

Він додав, що це не є якась унікальна історія — подібна ситуація зараз в Житомирі, в Балті Одеської області, в Чернігові, Каховці. «Всюди, де є громади, лікарі працюють над ефективною реалізацією медичної реформи на первинному рівні. Ми демонструємо ці зміни. І інше ставлення лікаря до людей, до професії. І інше ставлення пацієнтів, людей до лікаря», — також наголосив П. Порошенко.

Президент зауважив, що для пацієнта — це можливість рівного та ефективного доступу до лікарської допомоги, а для лікаря — новий рівень відповідальності. «Але ця робота, ця відповідальність, ця кваліфікація, ця турбота про пацієнта належно простимульована», — констатував Президент.

Джерело...