RSSВерсія для друку
Делегація України взяла участь в роботі 63-ї сесії Комісії ООН з наркотичних засобів
09.03.2020

З 2 по 6 березня під головуванням Першого заступника Міністра Андрія Семиволоса делегація України взяла участь у 63-й сесії Комісії ООН з наркотичних засобів в місті Відень, Республіка Австрія.

В рамках роботи сесії українською делегацією проведено ряд зустрічей в сфері наркополітики.

За результатом зустрічі з послом США у міжнародних організаціях у Відні Джекі Волкот та головою делегації США у 63-й сесії Комісії ООН з наркотичних засобів Джеймсом Уолшем українській делегації висловлено наміри про всебічну підтримку з боку США у сфері наркополітики.

Досягнено ряд домовленостей із представниками делегації Іспанії – Єленою Альварез Мартін, заступницею директора з питань інституційних відносин Урядової делегації з Національного плану щодо наркотиків Міністерства охорони здоров'я Іспанії Хосе Рамоном Норенья, керівником іспанської спеціалізованої прокуратури з питань наркотиків, Андре Перезом, керівником в галузі міжнародного співробітництва та боротьби проти тероризму та організованої злочинності Міністерства внутрішніх справ Іспанії. Зокрема, Україна отримає від Іспанії технічну допомогу в рамках реалізації twinning проєктів ЄС, що дозволить покращити та підсилити адміністративне функціонування в сфері охорони здоров’я та, найголовніше, адаптувати специфічний досвід для впровадження європейських норм і стандартів. Також, буде посилено співпрацю в Чорноморському регіоні для запобігання незаконного обігу наркотичних речовин з Європи.

Внесено доповнення до списків підконтрольних речовин, які визначені міжнародними актами: Єдиною конвенцією про наркотичні засоби 1961 року,  Конвенцією про психотропні речовини 1979 року, Конвенцією Організації Об’єднаних Націй про боротьбу проти незаконного обігу наркотичних засобів та психотропних речовин 1988 року.

Зокрема, до списку додатково потраплять такі препарати (більшість з них не використовуються в медичних та ветеринарних цілях та викликають залежність): опіоїдні агоністи (кротонілфетанил, валерилфетанил);  галюциноген (ДОХ); синтетичні канабіди (AB-FUBINACA, 5F-AMB-PINACA, 5F-MDMB-PICA, 4F-MDMB-BINACA); стимулятори (4-CMC, N-етілгекседрон, Альфа-ФГП); бензодіазепини (флуалпразолам, етізолам).

Досягнуто домовленостей про співпрацю МОЗу та Міжнародної агенції з атомної енергії (МАГАТЕ) мінімум на найближчі 5 років щодо протиракової боротьби, наміри про яку підтвердили представниками МАГАТЕ – пані Лізою Стівенс, директоркою Програми дій по лікуванню раку, паном Джеральдіно Аріас де Гебль, керівником відділу з планування протиракової боротьби, Сандрою Марі Стейскаль, керівницею відділу європейської співпраці Департаменту технічного співробітництва.

Детальніше