RSSВерсія для друку
Crown Agents прирівняли Україну до країн Африки - експерт про закупівлю ліків
03.08.2016

На сьогодні до міжнародних закупівель ліків, які здійснює британська агенція Crown Agents, є забагато запитань. Одне з них стосується спроби поставити в Україну ліки із недоведеною ефективністю. Крім того, на жаль, та запровадження міжнародних закупівель так і не дозволило завозити в Україні ліки, які в нас незареєстровані. Це ж, в свою чергу, сприяє розвитку “сірого” ринку. Про це у коментарі УНН розповіла голова комісії Громадської ради при МОЗ України з питань благодійності у сфері охорони здоров’я, керівник благодійного фонду допомоги онко­хворим дітям “Краб” Лариси Лавренюк.

“Взагалі, коли міжнародні закупівлі тільки починалися, ми говорити про них, як про дуже хорошу ідею. Але в тому стані, в якому вони існують зараз - це не те, що потрібно. Якщо є міжнародна закупівля, то наприклад, як я її розумію, це можливість закуповувати препарати не залежно від того, зареєстровані вони в країні або не зареєстровані, якщо вони є препаратами "оффлебл“. Тобто ними користуються апріорі як хорошими препаратами. Вони - із доведеною ефективністю і безпечністю. А ті міжнародні закупівлі, які у нас наразі існують, дозволяють купувати лише ті препарати, що зареєстровані в Україні. Але є, наприклад, такий препарат як "Космеген“. Його не хочуть реєструвати в Україні ніхто із фармкомпаній. Це препарат, який використовується у протоколах лікування дітей. І хочеш або не хочеш — це препарат, і його треба дітям, тому ми привозимо його і розвиваємо "сірий“ ринок в країні. Сенс який у цих міжнародних закупівлях, якщо вони не можуть купити препарати, які є в протоколі лікування?” — пояснила експерт.

За словами Л.Лавренюк, ще до початку роботи Crown Agents в Україні були певні застороги, адже на сайті цієї організації вказано, що агенція купує ліки для країн Африки.

Джерело

03.05.2024.

Уряд врегулював процедуру розширення Національного переліку основних лікарських засобів

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до механізму...
03.05.2024.

Договори між НСЗУ та аптечними закладами за програмою «Доступні ліки» укладатимуться на довгостроковий період

З 1 грудня 2024 р. Національна служба здоров’я України...