RSSВерсія для друку
Чому у 2017 році в лікарів більше болітимуть голови, ніж у пацієнтів?
12.01.2017

В Україні стартує нова реформа охорони здоров’я. Заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк, який навідався у Львів, запевнив, що цьогоріч реформи в системі охорони здоров’я відчують усі: і медики, і пацієнти. Щодо лікарів, то докорінні зміни очікують наразі лише персонал первинної ланки – сімейних лікарів (педіатрів, терапевтів). Лікарів вторинної ланки ці зміни торкнуться через рік. Тож які це зміни відбудуться в медицині найближчим часом?

На що можуть розраховувати пацієнти?

Вони матимуть право самостійно обрати собі сімейного лікаря (терапевта, педіатра), незалежно від того, де вони живуть. Якщо, скажімо, ви довіряєте сімейному лікарю, який приймає у поліклініці в центрі Львова, а живете на Левандівці, перешкод обрати його своїм лікарем не буде. Територіальна прив’язка скасовується.

З лікарем, якого ви обрали, слід укласти угоду без нотаріуса. Це − форма реєстрації. Орієнтовно, за словами Павла Ковтонюка, їх почнуть укладати вже у квітні. Але черг не буде. На реєстрацію буде виділено певний час: не встигнете укласти угоду у квітні, то зможете зробити це у травні, червні тощо.

Реєстрація пацієнтів, лікарів, закладів і те, як вони один з одним пов’язані, буде заноситися в електронний реєстр. Згодом буде функція, коли лікар почне вносити в комп’ютер дані про те, з чим пацієнт звернувся і яке лікування йому було призначено. (До речі, кожен лікар буде зобов’язаний лікувати те чи інше захворювання відповідно до медичних протоколів. За лікування на свій розсуд платити не будуть). Далі буде електронний рецепт в аптеку, електронне скерування на діагностику тощо.

Ви не задоволені лікарем, якого обрали? Не хвилюйтеся, ви можете будь-якої миті піти до іншого. З новообраним лікарем укладаєте угоду, а попередня, оскільки вона є в електронному реєстрі, автоматично ліквідується. Жодних паперів туди-сюди носити не треба.

За візит до сімейного лікаря (терапевта, педіатра) ви не платите. Запам’ятайте це. За вас лікарю платить держава. Він буде зацікавлений у тому, щоб ви від нього не пішли і зверталися по медичну допомогу саме до нього.

А якщо пацієнт не захоче реєструватися, скажімо, з якихось релігійних міркувань? На реєстрацію, за словами Павла Ковтонюка, буде виділено певний час. Усі встигнуть це зробити. А потім людина буде поставлена перед вибором: або вона реєструється і за візит до лікаря за неї платить держава, або вона оплачує послуги лікаря з власної кишені. Але екстрену медичну допомогу надаватимуть усім без винятку.

Детальніше....