RSSВерсія для друку
Через грип ризик передчасних пологів зростає у 5 разів – експерт
30.05.2012

У вагітної жінки, хворої на грип, передчасні пологи виникають у 5 разів частіше, ніж у здорової. Про це сказав Головний позаштатний імунолог КМДА Федір Лапій.

"Згадайте досвід 2009-2010 року, коли під час пандемії грипу в Україні померло багато вагітних. І коли ми говоримо, що грип у вагітних є актуальною проблемою і такі жінки потребують захисту, постає питання якого саме. Звичайно, має бути певна дистанція з хворими. Маска – дуже хороший метод захисту. Хіміопрофілактика вагітним протипоказана, оскільки існують ризики для плоду. Якщо взагалі говорити про вагітних, то у них, порівняно з іншими жінками, у 5 разів підвищується ризик передчасних пологів через грип. Також існують ризики для плоду", - сказав Ф. Лапій.

Найкращою профілактикою грипу у вагітних визнана вакцинація.

За словами Ф. Лапія, із 98% вагітних жительок Фінляндії, які щепилися від грипу,у жодної не зареєстровано ускладнень.

"Протягом останнього десятиліття було щеплено мільйони вагітних жінок, при цьому ні у однієї не були виявлені негативні наслідки. Вакцинація можлива у будь-якому триместрі вагітності, вона має бути проведена інактивованими вакцинами, в Україні є саме такі. У Фінляндії 98% вагітних під час пандемії грипу були вакциновані і жодна не померла", - сказав імунолог.

Джерело:

http://www.unn.com.ua/ua/news/747046-cherez-grip-rizik-peredchasnih-pologiv-zrostae-u-5-raziv--ekspert/