RSSВерсія для друку
Через 3 роки інфікування ВІЛ в лікарнях зменшиться на 80%
01.03.2012

До 2015 року інфікування ВІЛом в українських лікарнях має зменшитись на 80%. Такі задачі ставить перед собою ВООЗ в "Европейському плані дій з ВІЛ/СНІДу на 2012-2015 роки".

Для досягнення такої мети Всесвітня організація здоров'я вважає необхідним розширювати добровільне, безоплатне донорство крові і відмовитися від платного донорства. Також необхідно проводити якісний скринінг усієї донорської крові на ВІЛ, розробляти методологію для раціонального застосування ін’єкцій. Одним з пріоритетів є забезпечення безпечної утилізації гострих предметів та інших забруднених кров'ю матеріалів. Важливим є і проведення постконтактної профілактики для осіб, що мали контакт з ВІЛ при виконанні професійних обов'язків.

Нагадаємо, в 2005 році в лікарні Маріуполя трьом дітям була влита донорська плазма, яка виявилась зараженою через відсутність належного контролю медичного працівника. Під час першої кримінальної справи лікаря виправдали, потім ще 2 рази поверталися на дорозслідування. Загалом справа тягнулася 6 років. Медика визнали винним. Кожна потерпіла дитина отримала компенсацію в розмірі 20 тис. грн.