RSSВерсія для друку
Центр громадського здоров’я закликає депутатів підтримати законопроект щодо туберкульозу
26.02.2019

26 лютого 2019 р. за поданням Кабінету Міністрів Комітет Верховної Ради України з питань охорони здоров’я розглядатиме законопроект № 9467, яким передбачено затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз до 2021 року.

Про проблему туберкульозу

Нині питання туберкульозу вийшло за рамки суто медичної галузі та набуло статусу проблеми загальнодержавного масштабу. Туберкульоз — соціально небезпечна інфекційна хвороба, основними чинниками якого є політичні, соціальні, економічні аспекти, а наслідки несуть загрозу економіці та національній безпеці нашої держави. Саме це стало передумовою для об’єднання зусиль державного та громадського сектора із залученням міжнародної технічної підтримки.

Очікування від законопроекту

Запровадження цієї Програми передбачає формування стандартизованих підходів щодо діагностики та лікування, гарантоване забезпечення протитуберкульозними препаратами та витратними матеріалами для діагностики туберкульозу, зокрема хіміорезистентного, та коінфекції (туберкульоз/ВІЛ-інфекція/СНІД). Громадяни України матимуть гарантований безперешкодний доступ до діагностики та лікування туберкульозу, зокрема хіміорезистентного, та коінфекції (туберкульоз/ВІЛ-інфекція/СНІД).

Основним напрямком Програми є впровадження моделі протитуберкульозної допомоги з акцентом на лікування на амбулаторному етапі зі стійкими механізмами фінансування і оплати для досягнення вищих результатів у сфері профілактики та лікування туберкульозу.

Однією з основних причин високої захворюваності в Україні є низька ефективність лікування пацієнтів із новими випадками і рецидивами, що становить 74,2% та є другим найнижчим результатом лікування у Європейському регіоні. Результат успішного лікування також є одним із найнижчих у Європейському регіоні та становить 46%.

Вищезазначене актуалізує необхідність впровадження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2018–2021 роки, тому колектив Державної установи «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» звертається до членів Комітету з проханням підтримати цю законодавчу ініціативу.

Джерело...