RSSВерсія для друку
Близько 800 пацієнтів замісної терапії можуть стати першими біженцями з Криму!
15.03.2014


На сьогодні запасу лікарських препаратів для замісної підтримувальної терапії (ЗПТ), а саме метадону та бупренорфіну, на півострові вистачить лише на декілька тижнів. 
Найскладніша ситуація у м. Севастополь, де пацієнтам вже почали вимушено знижувати дозування препаратів. Як відомо, ЗПТ та препа...рати для неї заборонені у Російській Федерації, тому ліки можуть бути поставлені лише з материкової частини України. Сьогодні, через заблоковані озброєними людьми автошляхи, що ведуть до Криму, здійснення поставки ліків неможливе (кожна партія наркотичних засобів має супроводжуватися озброєною міліцейською охороною).
У Криму ЗПТ впроваджується вже 9 років, майже 800 наркозалежних пацієнтів щоденно отримують відповідне лікування на базі місцевих лікувальних закладів у Сімферополі, Севастополі, Ялті, Євпаторії, Феодосії, Керчі та інших міст. Позбавлення пацієнтів Криму життєво-важливого лікування може призвести до соціального вибуху. Зупинка ЗПТ у Криму через вичерпання препаратів може призвести до того, що сотні пацієнтів та члени їх сімей поповнять ряди біженців з півострова.
Вчора Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні офіційно звернувся до влади Криму задля оперативного врегулювання цієї серйозної проблеми. Як міжнародна недержавна організація Альянс готовий виступити посередником між уповноваженими органами України та Криму аби найближчим часом здійснити гуманітарну поставку запасу ліків, якого має вистачити для потреб ЗПТ на 6 місяців.
Звертаємося до представників нової влади Криму не допустити настання вкрай негативних наслідків, проявити гуманізм та негайно приступити до організації поставки ліків!