RSSВерсія для друку
Близько 4% ВІЛ-інфікованих українців мають стійкість до препаратів антиретровірусної терапії
26.07.2012

В Україні 3,8% ВІЛ-інфікованих мають резистентність до одного чи двох препаратів антиретровірусної терапії. Про це  коментарі повідомила заступник директора Українського центру профілактики і боротьби зі СНІДом МОЗ України Алла Щербинська, передає УНН.

"Вірус імунодефіциту дуже мінливий за своєю природою. І під дією антиретровірусної терапії в деяких випадках відбувається мутація, тобто зміна в структурі і властивостях вірусу", - зазначила А. Щербинська.

За її словами,це звичайна природна особливість всіх живих істот, для того щоб вижити в важких умовах.

"Антиретровірусна терапія для вірусу – це надзвичайно важкі умови існування, в яких вірус не може розмножуватися, бо ці препарати, особливо деякі з них, впливають на стадії розвитку вірусу. Поступово вірус призвичаюється, він змінює свою структуру, будову своїх амінокислот у напрямку пристосування саме до цих антиретровірусних препаратів. Саме тому ми призначаємо одночасно три препарати, які діють на різні етапи розвитку вірусу в організмі, насамперед в клітині. Ті три препарати діють одночасно протягом дуже довгого часу і тоді виникає така ситуація, коли один препарат не викликає потрібної пригнічуючої дії і вірус на нього не реагує", - розповіла експерт.

Детальніше:

 

http://amn.net.ua/ukr/news/kommentarii/10369