RSSВерсія для друку
Блакитне освітлення допомагає боротися з сонливістю
19.06.2012

КИЇВ. 18 червня. АМН. Блакитне освітлення може допомогти зберегти бадьорість тим, хто працює в нічну зміну, стверджують дослідники, повідомляє MedicInform.Net.

 

 Під час експерименту з'ясувалося, що добровольці, які проводили по 6 годин нічного часу при блакитному освітленні, зберігали кращу реакцію і відчували себе  бадьорішими, ніж ті, хто проводив час при зеленому освітленні.

 

 За останні роки вчені добре вивчили вплив світла на сон. Виявилося, що рецептори, що сприймають світло, не мають нічого спільного із зором. Світлові рецептори працюють навіть у сліпих людей. Ці рецептори допомагають відрізняти день від ночі і налаштовувати внутрішні годинник організму.

 

 У експерименті вчені відтворили умови, в яких живуть люди, які працюють вночі: добровольці спали з десятої ранку до шостої вечора, і працювали вночі. Під час нічного неспання частина добровольців знаходилися в кімнаті з зеленим освітленням, решта - з блакитним.

 

 Виявилося, що ті, хто перебував при блакитному світлі, почували себе менш сонливими, показали кращі результати при виконанні тестів на реакцію.

 

 Фахівці вважають, що блакитне світло, яке має  коротші хвилі сприймається не тільки зоровими, але і світловими рецепторами.

 

Джерело:

 

http://amn.net.ua/ukr/news/za_kordonom/9185