RSSВерсія для друку
Благодійні пожертви для модернізації екстреної медичної допомоги законодавчо врегульовані
04.07.2013

Згідно зі змінами, внесеними Верховною Радою України до закону "Про екстрену медичну допомогу", відтепер для фінансування системи екстреної медичної допомоги можна залучати кошти підприємств та приватних осіб.

Нагадаємо, що 18 червня 2013 року парламент вніс зміни до ст. 14 Закону "Про екстрену медичну допомогу", у якій йдеться про фінансове та матеріально-технічне забезпечення системи екстреної медичної допомоги. Згідно з п.1 ст. 14 “Фінансове забезпечення створення, функціонування та розвитку системи екстреної медичної допомоги, її матеріально-технічної бази, іншого майна здійснюється за рахунок коштів державного бюджету, бюджету Автономної Республіки Крим, бюджетів областей, міст Києва та Севастополя, коштів підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності і господарювання”. Народні обранці доповнили цей пункт наступним: “...а також добровільних пожертвувань фізичних і юридичних осіб, благодійних організацій та об’єднань громадян, інших не заборонених законодавством джерел”.

За словами директора Департаменту економіки та ресурсного забезпечення Міністерства охорони здоров'я України Володимира Дуди, нова норма Закону регулює порядок оприбуткування і проходження добровільних внесків. “Зрозуміло, що благодійні внески націлені на те, щоб лікарі і фельдшери їх не отримували. Добровільні пожертви обов'язково проходять через рахунки казначейства, оприбутковуються на підприємстві і, залежно від виду (внесок, дарунок чи грант), використовуються за різними напрямками відповідно до ст. 13 Бюджетного Кодексу України”, - пояснив Володимир Дуда.

Напрямки використання добровільних пожертв передбачають перш за все утримання дільності установи: закупівлю канцтоварів, медичних виробів, здійснення поточного ремонту. “Жодним чином ці кошти не використовуються для виплати зарплат чи премій лікарям. Якщо чесно, у мене викликає посмішку питання від представників ЗМІ про те, чи правда, що “швидка” може не виїхати, якщо не внести добровільний внесок. Це якісь вигадки і фантазії”, - підкреслив представник МОЗ України.

Детальніше