12.02.2019

29–31 січня 2019 р. у Сполучених Штатах Америки (США) відбулася міжнародна зустріч мікробіологів. Протягом заходу фахівці Центру громадського здоров’я (ЦГЗ) Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України презентували результати своїх досліджень з нагляду за актуальними інфекційними хворобами. Ці види досліджень ЦГЗ виконує із залученням науковців провідних установ світу — Університету штату Теннессі та Університету штату Флорида.

«Зусиллями Всесвітньої організації охорони здоров’я у 1980 р. вдалося ліквідувати одне з найбільш небезпечних інфекційних захворювань — натуральну віспу. Проте вже наприкінці ХХ ст. виявлено близько 30 нових хвороб: гарячки Ласса, Ебола, Марбург, Західного Нілу, тяжкий гострий респіраторний синдром (SARS), гарячки денге, Чікунгунья, Сіндбіс, Узуту та ін. Враховуючи географічне розташування України, де перехрещуються міграційні шляхи з Азії та Африки до Європи, а також міграції перелітних птахів, МОЗ України та ЦГЗ приділяють велику увагу боротьбі з поширенням інфекційних недуг», — наголосила Ірина Демчишина, завідувач вірусологічної референс-лабораторії ЦГЗ, яка репрезентувала на зустрічі результати українських досліджень.

За її словами, участь у зазначеній конференції відкрила можливості для обміну досвідом та поліпшення співпраці з експертами багатьох держав, включно з країнами пострадянського простору (Азербайджан, Вірменія, Грузія, Казахстан та ін.), щодо зменшення біологічної загрози, дослідження особливо небезпечних патогенів, розробки матеріалів і основних планів дій у цій сфері.

Результати співпраці Агентства зі зменшення загрози Міністерства оборони США та ЦГЗ у рамках виконання завдань Програми залучення до спільної біологічної діяльності шляхом впровадження в Україні проекту UP-8 «Розповсюдження вірусу Крим-Конго геморагічної гарячки (вірус ККГГ) і хантавірусів в Україні та потенційна потреба диференційної діагностики пацієнтів з підозрою на лептоспіроз» було презентовано у вигляді плаката «Cocirculation of two Orthohantavirus species in Northwestern Ukraine» («Коциркуляція двох видів ортохантавірусів у північно-західному регіоні України»).

Зустріч відбувалася в Арлінгтоні у рамках конференції Американського товариства мікробіології (2019 ASM Biothreats) під назвою «Біологічні загрози». Цього року на форумі ASM основну увагу було приділено останнім результатам дослідження патогенів, зменшенню біологічної загрози і розробці стратегії протистояння загрозам.