11.12.2017

Вперше за 18 років переглянуто добові потреби для різних груп.

На початку грудня вступив у дію наказ МОЗ, який затверджує нові норми фізіологічних потреб в основних харчових речовинах і енергії.
Як повідомили УНІАН  у МОЗ, вперше за 18 років переглянуто добові потреби для різних груп: калорійність харчування дітей та підлітків, дорослих, вагітних жінок та працівників особливо важкої фізичної праці. У Наказі МОЗ № 1073 «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії» враховано рекомендації та стандарти ВООЗ та Європейської агенції з харчової безпеки, зокрема – щодо зменшення норми калорійності для дітей різного віку. Проблема надмірної ваги та ожиріння у дітей і підлітків стає все масштабнішою у Європейському регіоні. Дитяче ожиріння вважається одним із найсерйозніших викликів для громадського здоров’я в XXI столітті. За даними ВООЗ, кожен третій підліток в Європі має надлишкову масу тіла або страждає на ожиріння. Особливе занепокоєння викликає той факт, що епідемія зростає в країнах Східної Європи, де показники традиційно були нижчими.


Актуальною є ця проблема і для України. За даними Центру медичної статистики МОЗ України, щороку фіксують 15,5 тис нових випадків ожиріння у дітей. Загалом таких дітей в Україні близько 70 тис (за даними 2016 року). Тому в оновлених нормах МОЗ зменшує норму потреби в енергії для дітей різних вікових груп за рахунок зменшення потреб у нетваринних білках та у вуглеводах. При цьому норма потреби у найбільш збалансованих тваринних білках збільшена. Одночасно, зменшено потреба у жирах для дітей дошкільного віку та збільшена аналогічна потреба у жирах для школярів.


Детальніше