RSSВерсія для друку
Бахтеєва розповіла, що дозволить скоротити на 20% темпи поширення туберкульозу
18.04.2012


Зміни до закону "Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз", підписані Президентом України дозволять вже до 2015 року скоротити на 20% темпи поширення цієї страшної хвороби. Про це сказала автор законопроекту, народний депутат, член фракції Партії Регіонів ВРУ, голова парламентського комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтеєва, повідомили УНН в прес-службі нардепа.

Парламентарій нагадала, що Верховна Рада України 22 березня цього року прийняла у другому читанні і в цілому нову редакцію Закону "Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз", після чого 13 квітня 2012 Президент України Віктор Янукович підписав цей Закон.

"Необхідність підготовки нової редакції цього Закону пояснюється лякають статистичними даними. Україні вже понад 15 років несе на собі тягар епідемії туберкульозу. За цей час ми втратили близько 150 тис. наших громадян. У нашій країні щогодини захворює на туберкульоз 4 людини і помирає від нього 1 хворий. Щорічно більше 30 тис. українців захворюють на туберкульоз, близько 8000 вмирають і стають інвалідами внаслідок цієї хвороби", - зазначила Бахтеєва.

За її словами, така ситуація вимагає від влади вживання рішучих заходів, у тому числі і на законодавчому рівні, оскільки чинний Закон "Про боротьбу з туберкульозом" був прийнятий ще в 2001 році і практично не зазнав змін за більш, ніж 10 років.
"Представляючи в вересні 2010 року на Саміті Генеральної Асамблеї ООН Національну доповідь "Цілі розвитку тисячоліття - реальні й досяжні", Президент України запевнив світову спільноту в тому, що Україна зменшить до 2015 року темпи поширення туберкульозу - на 20% в порівнянні з 2005 роком. Удосконалення законодавчої бази є ключовим елементом нової системи боротьби зі страшною недугою. Я переконана, що ми неодмінно досягнемо поставлених цілей, докладаючи всіх зусиль для зміни епідемічної ситуації з туберкульозу в нашій країні на краще", - зазначила Бахтеєва.

За словами Бахтеєвої, при підготовці законопроекту до другого читання була пророблена серйозна робота, спрямована, в першу чергу, на дотримання балансу між інтересами громадської охорони здоров'я та індивідуальними правами кожної людини, а також на створення умов для активного виявлення хворих на заразні форми туберкульозу та попередження подальшого розповсюдження інфекції.
"Крім того, держава бере на себе обов'язки з дотримання гарантій надання медичної допомоги хворим на туберкульоз та їх санаторно-курортного лікування, підвищення рівня соціального захисту медичних працівників, які щодня ризикують своїм здоров'ям при наданні допомоги хворим на туберкульоз", - підкреслила народний депутат.

Парламентарій додала, що в законі запропонована така правова процедура організації лікування, яка сприятиме формуванню у хворих на туберкульоз прихильності до лікування. Вона дозволяє хворому вибирати прийнятну для нього форму стаціонарного або амбулаторного лікування. У новій редакції пропонується використовувати процедуру примусової госпіталізації тільки в тому випадку, якщо хвора людина загрожує здоров'ю інших людей, що фіксується медичним працівником і додається до заяви, яка подається до суду.
"Можливість застосування таких заходів впливу до осіб, свідомо порушує протиепідемічний режим, є дуже важливою в умовах епідемії туберкульозу для забезпечення захисту громадського здоров'я", - зазначила Тетяна Бахтеєва.

Довідка: щорічно близько 30 тис. українців захворюють на туберкульоз і близько 7 - помирають і стають інвалідами внаслідок цієї хвороби.

За 2011 рік в Україну було виявлено 29 тис. хворих з активною формою туберкульозу, з них 933 дитини віком до 18 років. Померло від туберкульозу - майже 6500 наших громадян. Сьогодні на обліку в лікувально-профілактичних установах країни складається більш 80 000 хворих з активною формою туберкульозу, в тому числі 1300 дітей.

Незважаючи на зниження захворюваності на туберкульоз в цілому по Україні, в 5 регіонах України рівень захворюваності на туберкульоз майже в півтора рази перевищує середній по країні.

Джерело:
www.unn.com.ua/ua/news/682149-bahteeva-rozpovila,-scho-dozvolit-skorotiti-na-20proc-tempi-poshirennya-tuberkulozu/