RSSВерсія для друку
Автономізація закладів охорони здоров’я в Україні необхідна, оскільки стан економіки зараз не дає можливості забезпечити статтю Конституції, яка гарантує безкоштовну медицину громадянам.
06.06.2016

Як відомо, нещодавно у першому читанні був прийнятий законопроект, який передбачає, що державні та комунальні заклади охорони здоров’я матимуть більшу організаційно-правову самостійність у більше прав у використанні бюджетних коштів.  Однак є загроза, що автономізація перетвориться на приватизацію медичних закладів.

Наталія Ван Доеверен зазначила, що цей законопроект делегує більше фінансово-економічних повноважень головним лікарям медичних закладів. На думку лікаря, така ситуація створює загрозу, що головні лікарі стануть «царями» у своїх лікарнях.

«Пояснювальна записка до законопроекту передбачає, що потім, колись, коли документ буде проголосований, буде написане положення про Наглядову раду, яка контролюватиме діяльність головного лікаря. Але Наглядова рада матиме повноваження англійської королеви, абсолютно декоративні. Якщо ради збиратимуться тільки для протоколів, а їм не буде дано реальних можливостей для контролю, повноважень втручатися та контролювати роботу головного лікаря, то я маю величезний страх з того приводу», – сказала заступник головного лікаря з медичної частини Львівської обласної клінічної лікарні.

Детальніше