RSSВерсія для друку
Антиретровірусна терапія - найефективніший метод подовження життя ВІЛ-інфікованого
20.02.2013

Антиретровірусна терапія на сьогодні - єдиний найефективніший метод, який суттєво допомагає подовжити життя ВІЛ-інфікованого та значно підвищити його якість. Про це йшлося напередодні під час засіданні прес-клубу Чернігівщини, присвяченого актуальним питанням протидії епідемії ВІЛ/СНІДу в області.

Під час заходу учасники, зокрема, підбили підсумки роботи обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом за минулий рік. За інформацією медиків, нині на Чернігівщині перебуває на обліку 2630 ВІЛ-інфікованих, серед яких 65 дітей. 381 особа має діагноз СНІД (поширеність становить 35,3 на 100 тис. населення). Найвищі показники у містах Прилуки і Чернігів, Шорському та Талалаївському районах.

Минулого року в області було зареєстровано 507 випадків ВІЛ-інфекції, рівень захворюваності зріс на 5%. Серед інфікованих 57% становлять чоловіки, 43% - жінки. Заражених статевим шляхом - 65%, ін'єкційним - 34%, діти, народжені від ВІЛ-інфікованих матерів, яким встановлено ВІЛ-позитивний статус, становлять 1%.

За словами головного лікаря обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Миколи Дейкуна , останнім часом суттєво змінилися шляхи передачі інфекції і на перше місце вийшов статевий шлях, друге місце посідає зараження ВІЛ/СНІДом через ін'єкції, а третє - передача вірусу від матері до дитини. Втім, завдяки реалізації комплексу заходів, спрямованих на протидію епідемії ВІЛ/СНІДу, зокрема, серед споживачів ін'єкційних наркотиків, у подоланні недуги у регіоні намітилася позитивна тенденція.

Джерело