RSSВерсія для друку
72% населення Буковини має свого сімейного лікаря
16.11.2011

"Система охорони здоров'я має відповідати, передусім, потребам населення, бути доступною для пацієнта та надавати якісну медичну допомогу", - про це повідомив Міністр охорони здоров'я України Олександр Аніщенко перебуваючи з робочим візитом у Чернівецькій області. "Головний акцент в реформуванні галузі охорони здоров'я - на якому також базується медицина Європи, - розвиток первинного рівня. Сьогодні розповсюджується практика роботи лікарів загальної практики - сімейної медицини, і це правильно, адже саме сімейний лікар може надати кваліфіковану медичну допомогу з урахуванням особливостей здоров'я пацієнта, історії його захворювань, і головне - проводити профілактику захворювань" - додав Міністр.

Олександр Аніщенко зауважив, що на Буковині вже є достатньо суттєві досягнення на первинному рівні надання меддопомоги - 72% населення регіону обслуговується лікарями первинного рівня, створено 7 центрів первинної медико-санітарної допомоги.

Також Міністр наголосив на необхідності створення єдиного медичного простору, який передбачає нівелювання адміністративних меж. Для цього, зокрема, передбачається розмежування первинного та вторинного рівня меддопомоги та запровадження нових підходів до їх фінансування. Для прикладу, якщо сьогодні бригада швидкої медичної допомоги виїжджає на виклик з району з районного пункту "швидкої", то функціонування єдиного медичного простору дасть змогу виїхати бригаді швидкої меддопомоги з найближчого пункту базування, не зважаючи на адміністративні межі. Це дає змогу зекономити як час на доїзд до пацієнта, так і кошти, і головне - вчасно надати необхідну медичну допомогу.

Детальніша інформація за адресою:

www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20111114_1.html