28.07.2020

Всесвітній День боротьби з гепатитом відзначається 28 липня. Ця дата – нагадування всьому людству про глобальну проблему поширення такого важкого захворювання, як гепатит.

Дані ВООЗ свідчать, що Україна є єдиною з країн європейського регіону, яка увійшла до переліку з 28 держав, які мають найбільший тягар вірусних гепатитів в світі. За оціночними даними, до 5% населення України інфіковано вірусним гепатитом С, що становить від 1 до 2 мільйонів громадян України, які потребують лікування.

Існуюча в Україні система епідеміологічного нагляду за вірусними гепатитами та обмежений доступ до послуг діагностики та лікування не дають можливості повною мірою оцінити рівень тягаря зазначених захворювань. Тих, хто знають про свій стан щодо ВГС, – у десятки разів менше, адже відповідно до інформації Центру громадського здоров’я МОЗ України станом на січень 2020-го року в Україні кількість інфікованих ВГС оцінюється у 1 342 418 людей. Під медичним наглядом перебуває лише 87 269 осіб (6,5%).

Оскільки хвороба часто протікає безсимтомно або малосимптомно («німий характер інфекції») та залишається без лікування, хронічний гепатит С становить основну причину цирозу печінки та первинного раку печінки. Особливості клінічного перебігу ВГС призводять до пізнього розпізнавання захворювання, часто на термінальних стадіях захворювання печінки.

У листопаді 2019 року Україна приєдналася до Глобальної стратегії ухваливши Державну стратегію протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 року. Цілями реалізації Державної стратегії до 2030 року є:

  • попередження 90% нових випадків вірусних гепатитів;
  • 90% осіб, які хворіють на ВГ, будуть продіагностовані та знатимуть про свою хворобу;
  • до 90% хворих отримають лікування, яке буде ефективним і призведе до повного одужання (для ВГC) або ефективного контролю хвороби (для ВГB).