RSSВерсія для друку
186 кримінальних справ проти медпрацівників за 3 роки тільки на Львівщині
30.08.2017

Кількість кримінальних справ проти лікарів за статтею 140 КК України з кожним роком зростає по всім регіонам країни. Більшість з них доходять до реальних термінів у в’язницях.

Така ситуація останні роки спостерігається по всім регіонам, проте одразу треба відмітити, шо трохи менше, ніж половина справ відкривається вже по факту смерті пацієнта.

Нагадуємо, що 140 стаття Кримінального кодексу України – це неналежне виконання професійних обов’язків медичними та фармацевтичними працівниками. За цією статтею передбачено термін позбавлення волі до п’яти років та до трьох років позбавлення можливості займатися певною діяльністю.

Кількість вражає навіть досвідчених юристів, особливо, що вони розвалюються до суду.

Більшість юристів переконані, що справи по відношенню до лікарів у такій великій кількості відкриваються через недосконалість системи. Наприклад, за цією статтею часто звинувачують лікарів, які просто відмовились далі лікувати важкого пацієнта, який протягом довгого часу просто ігнорував призначення лікарів.

Юрист Микола Потапенко наводить наступний приклад:

«Хворого готують до планової операції. Його організм має бути готовий до втручання лікарів. Тому випусують ряд лікарських засобів, які він має вживати чітко за призначенням лікаря. Пацієнту щось не сподобалось у призначенні, наприклад побічні ефекти і він пішов до аптеки, спитав у Google, чи в знайомих, щоб йому аналогічне попити. Але він не розуміє, що інший препарати може мати протипоказання.

Вже під час обстеження лікар з’ясовує, що у підготовчий період пацієнт не приймав препарат за призначенням і тим самим відмовляється надалі його лікувати» , — розповідає юрист.

Що буде далі, може бути вже знайомо комусь з лікарів. Не дивлячись на те, що лікар всі документи заповнив правильно, пацієнт може звернутись до правоохоронців та написати заявку.

Так, пройде перевірку, але справа вже буде розпочата. Вона вже буде занесена та піде у статистику. До суду не дійде, бо представлені лікарем документи щодо відмови від пацієнта будуть вже заповнені, підписані та т.і.

Дійсно, та сама частина, яка порушена через смерть пацієнта доходить до суду, термінів ув’язнення та позбавлення можливості практикуватись. Але інші випадки, просто вимотують лікарів. А гірше за все те, що це також відбувається за мовчазним «Так» керівництва МОЗ. Хоча, інколи вони навіть хизуються тим, що були заарештовані «погані лікарі».

Джерело