RSSВерсія для друку
150-річчя Женевської конвенції про поліпшення долі поранених на полі бою
22.08.2014

 

22 серпня 1864 р. було ухвалено Женевську конвенцію про поліпшення долі поранених на полі бою на міжнародній конференції, скликаній Федеральною радою Швейцарії на пропозицію Женевського (сьогодні - Міжнародного) Червоного Хреста. В конференції узяли участь представники 16 держав. Конвенція заклала фундамент нової галузі - міжнародного гуманітарного права.

Важливим нововведенням, яке містив цей міжнародний документ, було поняття нейтралітету: лікарі та медсестри не повинні вважатися учасниками бойових дій і не підлягають захопленню у полон; заохочувалися дії мирного населення, спрямовані на допомогу пораненим; гарантувався догляд за пораненими і хворими, незалежно від того, на чиєму боці вони воювали; знак Червоного Хреста на білому тлі повинен був означати, що там, де його встановлено, розташовані госпіталі та медперсонал, яким має бути забезпечений захист і піклування.

 

Для України через півтора століття проблематика медичного нейтралітету стала гостро актуальною, адже нашу державу огорнула хвиля революційних подій Майдану та антитерористичних заходів, а відтак, захист поранених на полі бою, насильство щодо пацієнтів та медичного персоналу, руйнування закладів охорони здоров’я є однією з ключових проблем. На жаль, сьогодні є чимало прикладів недотримання принципів медичного нейтралітету на теренах України і порушення прав людини щодо доступу до медичної допомоги, зокрема в умовах збройних конфліктів.

Лише спектральна робота різних фахівців сприятиме дотриманню концепції медичного нейтралітету і слугуватиме захисту прав людини.

 

Вашій увазі фільм Міжнародного Червоного Хреста, як один з інструментів, що спрямований на підвищення рівня правової обізнаності щодо принципів міжнародного гуманітарного права, зокрема захисту прав людини у сфері охорони здоров’я

 

Youtu.be/HwpzzAefx9M