RSSВерсія для друку
12 травня в Україні відзначається Міжнародний День медичної сестри
11.05.2012

Визначна роль медичних сестер визначена історією та вдячністю людей. В усі часи медичні сестри були зосередженням милосердя, гуманізму та відданості професійному обов'язку допомагати хворим та недужим. Саме тому їх називають сестрами милосердя.

12 травня було обрано Днем медичної сестри на честь Дня народження Флоренс Найнтенгейл - першої англійської сестри милосердя, яка першою організувала службу сестер милосердя під час Кримської війни.

Цікаво, що в Росії у той же час видатним вітчизняним хірургом М. І. Пироговим також була започаткована система надання медичної допомоги пораненим за допомогою понад 250 сестер милосердя, частина яких добровільно приїхала на фронт з Петербурга. Тоді сестри піклувалися однаково як про своїх, так і ворожих солдат.

Великий Пирогов М. І., узагальнюючи досвід медичного забезпечення під час Кримської війни, писав: "Доведено вже досвідом, що ніхто краще жінки не може співчувати стражданням хворого і оточити його турботами, не відомими і, так би мовити, не властивими чоловікам".

Завдяки сестрам милосердя були врятовані тисячі життів. З того часу вищою нагородою, якою відзначаються медичні сестри - учасниці бойових подій, є медаль "Флоренс Найтінгейл". За особливі заслуги такою медаллю нагороджені 24 українських медичних сестри та патронажних сестри Червоного Хреста.

Детальніше:

http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20120511_2.html