RSSВерсія для друку
1 жовтня в Україні відзначається Міжнародний день людей похилого віку
01.10.2012

Міжнародний день літніх людей - відносно молоде свято, відзначати яке розпочали наприкінці XX століття: спочатку - у скандинавських країнах Європи, потім в Америці, а з кінця 80-х років - у всьому світі. Остаточно Міжнародний день літніх людей був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН в 1990 р., а в Російській Федерації та Україні - у 1992 р.

Україна відноситься до країн із високим рівнем постаріння населення. Кожний п'ятий з тих, кому за 60 років, живе самотньо і кожний десятий не може сам себе обслуговувати, тобто потребує повної соціальної й медичної підтримки, 5-6% пенсіонерів - це люди, прикуті до ліжка. За статистикою кожна людина похилого віку має 4-5 хронічних захворювань, половина їх потребує хоча б два рази на рік курсу реабілітаційних заходів силами поліклініки.

За результатами наукових досліджень Інституту геронтології АМН України, однією з найважливіших характеристик здоров'я людей похилого віку є високий рівень захворюваності та зниження фізичних можливостей. Провідними "старечими" патологіями залишаються захворювання серцево-судинної системи, органів травлення, опорно-рухової системи, органів дихання, злоякісні новоутворення. Поряд з ними зростає частка таких хронічних хвороб як хвороба Паркінсона, хвороба Альцгеймера, цукровий діабет, хвороби сечостатевої системи.

Зазначені причини призводять до зростання потреб цієї вікової категорії людей у посиленій медико-соціальній допомозі і визначають вагомі та складні завдання, які стоять перед практичною медициною.

http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20121001_4.html

03.05.2024.

Уряд врегулював процедуру розширення Національного переліку основних лікарських засобів

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до механізму...
03.05.2024.

Договори між НСЗУ та аптечними закладами за програмою «Доступні ліки» укладатимуться на довгостроковий період

З 1 грудня 2024 р. Національна служба здоров’я України...