RSSВерсія для друку
Медзаклади отримали перші кошти за договорами з Національною службою здоров’я
16.07.2018

13 липня 2018 р. 152 медичних державних та приватних заклади, які уклали договори з Національною службою здоров’я України (далі — НСЗУ), отримали на свої рахунки перші кошти. Про це повідомляється на сторінці НСЗУ в соціальній мережі Facebook.

 

«Нова система фінансування медицини працює за базовим принципом: гроші йдуть за пацієнтом. За українцями, які вже підписали декларації з лікарями, до медичних закладів уже «прийшли» 244 млн грн. Це в середньому на 50% більше, ніж вони отримали б тільки за субвенцією», — йдеться в повідомленні.

 

Ще 9 закладів зможуть отримувати кош­ти від НСЗУ за договором, коли усунуть виявлені недоліки.

 

«Нашi чемпiони отримали першi кошти. Це означає, що НСЗУ чiтко i вчасно виконує свої зобов’язання перед закладами, якi повірили в змiни, виконали велику роботу та уклали з нами договiр. Це — сигнал для тих, хто ще вагається. Цивiлiзацiю зупинити неможливо. З 2019 р. держава фiнансуватиме лише тi заклади первинної медичної допомоги, якi уклали договiр з НСЗУ. Грошi зможуть прийти лише за пацiєнтом», — прокоментував голова НСЗУ Олег Петренко.

 

25 липня стартує друга хвиля підписання договорів. А до кінця року всі медичні заклади первинки повинні перетворитися на неприбуткові підприємства, приєднатися до системи, виконати базові вимоги й укласти договір з НСЗУ.

 

На сьогодні свого лікаря обрали вже більше 12,6 млн українців. До електронної системи приєдналося 1286 медичних закладів та 22,5 тис. сімейних лікарів, педіатрів та терапевтів.

 

161 заклад з 21 області України підписав договір з НСЗУ. Найбільші успіхи в Київській, Вінницькій, Полтавській областях. Є й області-аутсайдери: Луганська, Волинська, Чернігівська. Жоден комунальний медичний заклад не уклав договір з НСЗУ в Сумській обл.

Джерело