RSSВерсія для друку
Європейська програма освіти в галузі прав людини для юристів (HELP) та біоетика
12.02.2019

Семінар, на якому буде представлено тренінгову програму РЄ, HELP, відбудеться в рамках Сьомої конференції ЄАМП (25-27 вересня 2019 р., Тулуза, Франція). Цей семінар організовується під керівництвом А. Медарської-Лазової (Ana Medarska-Lazova), співробітника проекту HELP, К. Уерпманн (KatrinUerpmann), адміністратора і юриста відділу біоетики та керівника відділу біоетики Л. Лвоффа (LaurenceLwoff). Вона зосереджуватиметься на курсах HELP, які стосуються ключових принципів прав людини, які будуть застосовуватися в галузі біомедицини, розробленої разом з відділом біоетики РЄ, а також з питань захисту персональних даних.Семінар проходитиме під головуванням Л. Лвоффа, керівника відділу біоетики РЄ, і А. Алтавії(AnnagraziaAltavilla), юриста, що спеціалізується на європейському праві охорони здоров'я та біоетиці, як французького представника ЄАМП.

Після презентації курсів та методології HELP буде надано огляд основних принципів прав людини в біомедицині. Буде розглянуто вільну та інформовану згоду, медичну конфіденційність та захист даних, пов'язаних зі здоров'ям. Також планується аналіз особливостей застосування цих ключових принципів у конкретних контекстах (біомедичні дослідження та генетичні тести).

Нарешті, буде представлено курс щодо захисту даних і права на конфіденційність, присвячений питанням охорони здоров'я з посиланням на законодавство РЄ та ЄС, а також на відповідну судову практику.

Еволюція біології та медицини, включаючи нові технології, призвела до вражаючих успіхів у сфері охорони здоров'я. Однак ці події викликають етичні питання, які впливають на особу, а саме у сфері захисту її прав та гідності. Крім того, широке використання інформаційних та комунікаційних технологій зокрема у медичному секторі може призводити порушення режиму захисту персональних даних. У системі захисту прав людини Ради Європи (РЄ)було прийнято декілька правових документів  із цього питання (обов'язкових та необов'язкових). У 1997 р. була прийнята Конвенція про права людини та біомедицину (Ов'єдськаКонвенція), яка була в подальшому  доповнена додатковими протоколами щодо конкретних питань. Ці правові документи були використані Європейським судом з прав людини в якості інструментів для розширення сфери дії Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Право на приватність та захист персональних даних захищаються як правовими інструментами, розробленими РЄ та Європейським Союзом (ЄС). Хартія ЄС чітко окреслює право на захист даних, розглядаючи його як фундаментальне право само по собі (ст. 8). Тим не менш, ці права не є абсолютними і можуть бути обмежені. Будь-які обмеження щодо цих прав повинні здійснюватися відповідно до закону, переслідувати законну мету (цілі) і бути необхідними в демократичному суспільстві.

Для підвищення кваліфікації в цих сферах РЄ розробила Європейську програму освіти в галузі прав людини для юристів (HELP). Ці високоякісні та індивідуальні онлайн-курси спрямовані на надання допомоги переважно юристам та медичним працівникам, а також особам, які працюють у сфері захисту персональних даних та прав на конфіденційність, та покликана сприяти ефективному застосуванні європейських стандартів прав людини у їх повсякденній роботі. Актуальні питання вивчаються практичним шляхом, із використанням відео, інтерактивних екранів, презентацій, судової практики, тестів та рефлексивних вправ.

Контактна особа: А. Алтавія(annagrazia.altavilla@free.fr).

Детальніше із заходом можна ознайомитись за посиланням: https://eahl2019.sciencesconf.org.