RSSВерсія для друку
ВООЗ підтримала резолюцію України та засудила агресію рф, що призвела до гуманітарної кризи
27.05.2022

88 країн підтримали резолюцію «Надзвичайна ситуація у сфері охорони здоров’я України, країн, що приймають та розміщують біженців, спричинена агресією російської федерації» на 75-й сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я.

Резолюція покладає відповідальність на росію за руйнування системи охорони здоров’я України в результаті загарбницької війни та суворо засуджує агресію росії, яка призвела до надзвичайної ситуації у сфері охорони здоров'я й фактично до гуманітарної кризи. Резолюція вимагає від росії негайно припинити будь-які напади на лікарні та інші заклади охорони здоров’я, повністю поважати та захищати весь медичний та гуманітарний персонал, який опікується виключно медичними обов’язками, їх транспортні засоби та обладнання.

Понад три місяці війни росія системно порушує міжнародне гуманітарне право. Тисячі українських громадян на тимчасово окупованих росією територіях та в регіонах, де агресор веде бойові дії, не мають доступу до життєво необхідних ліків, медичної допомоги та чистої питної води.

Резолюція України закладає механізми подальшої ізоляції рф, в тому числі через позбавлення членських прав та права голосу у ВООЗ, у разі невиконання висунутих у резолюції вимог.

Резолюція заохочує всі держави-члени ВООЗ збільшити внески для України та країн, які приймають біженців, заохочує ВООЗ та партнерів виділяти додаткові людські та фінансові ресурси для України, забезпечити реагування, підтримувати стабільні закупівлі основних ліків, медичного обладнання та інших технологій охорони здоров’я, здійснювати моніторинг, збір, документування та розповсюдження даних про напади на заклади охорони здоров’я, медичних працівників, медичний транспорт та пацієнтів в Україні.

«Війна, яку розв’язала росія, забрала вже тисячі життів цивільного населення, примусила мільйони людей залишити свої домівки, вщент зруйнувала більше ніж 100 закладів охорони здоров’я та пошкодила понад 500 об’єктів медичної інфраструктури. Сьогодні в Україні окремі міста, в яких жили сотні тисяч людей, повністю стерті з лиця землі. І все це відбувається під супровід брехні, фейків і пропаганди від російської федерації про виключно військові об’єкти атак, про хімічну та біологічну зброю, що нібито розробляється в Україні», — сказав заступник міністра охорони здоров'я Олексій Яременко, коментуючи позицію України.  

Світ як ніколи об'єднався навколо питань охорони здоров'я. Десятки держав висловилися на підтримку резолюції України та засудили агресивну войовничу та антигуманну політику рф. Серед них: США, Велика Британія, Франція, Канада, Польща, Німеччина, Латвія, Литва, Естонія, Словаччина, Чехія, Грузія, Молдова та багато інших. 

Україна дякує кожній державі-члену ВООЗ, яка віддала свій голос за українську резолюцію та виявила практичну одностайність у протистоянні агресору і його спробам нав’язати викривлену картинку сприйняття реальності.  

У свою чергу, резолюція, подана на розгляд 75-ї сесії ВАОЗ росією, не була підтримана. Країна-терорист фактично скопіювала текст українського документа, прибравши звідти згадки про свої звірства проти людства, аби уникнути відповідальності. Проте цивілізований світ розуміє — підтримати російську резолюцію означає підтримати тероризм, який агресор вчиняє на території України.

Нагадаємо, що раніше регіональну резолюцію з цього питання ухвалив Європейський регіональний комітет ВООЗ, який запустив механізм переміщення за межі росії Європейського офісу ВООЗ із профілактики та боротьби з неінфекційними захворюваннями.