RSSВерсія для друку
У МОЗ розповіли про проблему з закупівлями лікарських засобів
19.05.2020

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов розповів, що в Україні була розбалансована система закупівель лікарських засобів, і не був складений перелік ліків за потребою. Наразі ухвалюються нормативні акти, після прийняття яких почнуться закупівлі.

“Коли ми прийшли в міністерство, починаючи з квітня місяця, ми побачили повністю розбалансовану систему закупівель лікарських засобів, ми побачили повну неготовність і, вибачте на такому слові, фактично безлад, який відбувався в цьому напрямку. Що саме я маю на увазі. Це не складений перелік лікарських засобів до кінця із кількістю, із потребою, яка необхідна нам на закупівлю у 2020 році”, - сказав Максим Степанов.

Він зазначив, що це також ті лікарські засоби, що приїдуть в країну в 2020 або в 2021 роках.

“Ми побачили неіснування певної нормативної бази, яку треба було врегулювати згідно нашого законодавства. Відразу ми розробили ці нормативні документи, подали на розгляд Кабінету міністрів, вони будуть прийняті на Кабінеті міністрів. Принаймні, перелік лікарських засобів. А потім потрібно ще прийняти ряд нормативних документів, які зараз закінчують своє проходження і прийняття. Відразу розпочнемо процедуру закупівлі за кошти 2020 року”, - сказав Максим Степанов.

За його словами, лікарські засоби, які постачаються в країну - закуповуються за кошти, які були перераховані в 2018-2019 роках. Закупівлі здійснюються через міжнародні організації і ДП “Медичні закупівлі”.

“Ми все повністю тримаємо на контролі. Ми в постійному знаходимось контакті з нашими міжнародними партнерами, щодо постачань. Ми розуміємо що і в які терміни нам треба постачати. Ми чітко розуміємо і керуємо ситуацією щодо забезпеченості наших громадян як в 2020 і в 2021 році (лікарськими засобами, - ред.). Дійсно, була прогалина протягом першого кварталу. Дійсно, ті документи, які ми почали оформлювати з квітня місяця і зробили їх за півтора місяця - треба було їх зробити ще протягом першого кварталу”, - додав міністр Максим Степанов.