RSSВерсія для друку
НСЗУ виплатила понад 95 млн грн на надання допомоги пацієнтам із COVID-19
15.05.2020

НСЗУ підписала договори з усіма 25 центрами екстреної медичної допомоги на надання допомоги пацієнтам із коронавірусом та вже виплатила 95 460 246 грн 18 центрам ЕМД.

Станом на 14:00 14 травня всього 543 заклади подали 666 пропозицій на 4 пакети, які передбачають надання послуг із тестування, екстреної та стаціонарної медичної допомоги пацієнтам з COVID-19. 70 договорів уже підписані.

Тариф на оплату послуг включає доплати медикам у розмірі до 300% до заробітної плати за квітень. Головний лікар, який підписує договір з НСЗУ, бере на себе зобов’язання додаткових доплат медичним та іншим працівникам, які працюють безпосередньо з COVID-19.

Виплати за березень медикам, які працюють з пацієнтами, хворими на COVID 19, в тому числі і надбавки до зарплат, мали здійснюватися з інших джерел, які НСЗУ не адмініструє.

Під час заповнення пропозиції про надання допомоги пацієнтам з COVID-19 заклад зазначає інформацію щодо кількості команд, які залучені до лікування пацієнтів із коронавірусною хворобою.

До команди медпрацівників опорних лікарень входять лікар-анестезіолог, лікар-терапевт або інфекціоніст і ще один фахівець (або лікар – терапевт чи інфекціоніст, або лікар іншої спеціальності, наприклад, акушер-гінеколог у пологовому будинку). Плюс три особи середнього та молодшого персоналу в розрахунку на одного лікаря, оскільки левова частка надання допомоги такими хворими – сестринська, а також догляд за ними.

Оплата від НСЗУ йтиме на кожну команду, задіяну в лікуванні пацієнтів. Оскільки в таких стаціонарах має бути обов’язково забезпечене цілодобове чергування лікарів, тобто щонайменше 4 команди, якщо там є бодай один пацієнт, усі члени команди мають право на передбачені законодавством доплати.

Нагадаємо, постанова, згідно з якою НСЗУ може укладати договори з лікарнями на надання медичної допомоги пацієнтам з COVID-19, набула чинності 5 травня. А вже за 4 робочі дні - 12 травня,  НСЗУ уклала договори і виплатила перші гроші за квітень.