RSSВерсія для друку
Чому правоохоронні органи чинять тиск на Державний експертний центр МОЗ України
17.07.2019

16 липня 2019 р. Служба безпеки України і Державне бюро розслідувань вручили підозру у вчиненні службової недбалості директору Державного експертного центру Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України Тетяні Думенко. Через сфабриковані кримінальні провадження МОЗ України розглядає такі дії як атаку на прозорість і чесність у сферах роботи Державного експертного центру, зокрема щодо реєстрації ліків. Фактично директорку звинувачують у тому, що вона зупинила схему збагачення на оренді приміщень для підприємства.

Саме з цього приводу у МОЗ України 17 липня 2019 р. був проведений прес-брифінг, у ході якого в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун зазначила: «Подібна підозра не має аналогів та не має перспективи в суді. Єдиною метою її вручення є подальше відсторонення директора».

У чому полягають звинувачення

Предметом дослідження слідчої групи стали господарські відносини Державного експертного центру МОЗ України та попереднього орендодавця, приватної структури. Наприкінці 2016 р. орендодавець почав невмотивовано вимагати значно підвищеної орендної плати і передплати на мільйони гривень. Т. Думенко прийняла рішення про розірвання контракту. Після декількох років судових проваджень Державний експертний центр змусили сплатити орендодавцям півтора мільйона гривень штрафу. І саме за ці витрати Т. Думенко тепер звинувачують у «недбальстві».

«На першому місці для нас завжди були і залишаються інтереси українських пацієнтів, яких не можемо залишити без ліків. Саме тому ми вирішили не ризикувати і не піддаватися на умови шантажистів. У результаті — тиск і погрози як мені особисто, так і іншим співробітникам Державного експертного центру. Найголовніше, що Генеральна прокуратура України, Служба безпеки України та Державне бюро розслідувань мають претензії не до роботи Державного експертного центру, процедур, які ми зробили значно прозорішими, чи правил, які стали однаковими для всіх, а до рішення про розірвання контакту, яке позбавило когось «годівниці», але дозволило зекономити мільйони бюджетних коштів», — прокоментувала Т. Думенко.

Безперебійна робота Державного експертного центру важлива, адже щодня у ньому перебуває на експертизі близько 4,5 тис. матеріалів. На результати експертизи очікують майже 300 заявників, які сплатили вартість експертизи і мають всі юридичні підстави вимагати матеріальної компенсації за прострочення термінів експертизи.

Позиція Комітету з питань охорони здоров’я Американської торговельної палати в Україні

«Бізнес-спільнота хоче бачити Україну безпечною, демократичною і економічно стійкою. Одним із найвищих пріоритетів для компаній — членів Американської торговельної палати є трансформація системи охорони здоров’я, в тому числі системи реєстрації ліків, що здійснюється на базі Державного експертного центру. За  три роки втілено низку прогресивних трансформацій і рекомендацій міжнародних і українських експертів. Серед таких трансформацій — впровадження елементів електронних процедур, сервісного центру, впровадження системи запобігання конфлікту інтересів, спрощена реєстрація ліків. Рівень прозорості і ефективності роботи Державного експертного центру зростає», — наголосив Борис Даневич, співголова Комітету з питань охорони здоров’я Американської торговельної палати в Україні.

За три останніх роки підприємство виконало всі статутні зобов’язання та фінансові показники, поставлені МОЗ України. Усі звіти, а також результати щорічних незалежних аудитів є у відкритому доступі на сайті Державного експертного центру.

Нині прозорість і чесність ключових напрямків діяльності Державного експертного центру під загрозою. Це і реєстрація ліків, і електронний реєстр пацієнтів, які потребують інсулінотерапії, і клінічних досліджень. У четвер, 18 липня 2019 р., Печерський суд розгляне клопотання про відсторонення Т. Думенко від посади.

Джерело-https://www.umj.com.ua/article/159719/chomu-pravoohoronni-organi-chinyat-tisk-na-derzhavnij-ekspertnij-tsentr-moz-ukrayini