RSSВерсія для друку
ВООЗ оновила глобальні переліки лікарських засобів і діагностичних тестів
17.07.2019

Перелік основних лікарських засобіві Перелік основних діагностичних засобів, які видаються Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ), є найважливішими керівними документами, що допомагають країнам вибирати життєво необхідну медичну продукцію, яка повинна бути широкодоступною і прийнятною за ціною на всіх рівнях системи охорони здоров’я.

Два опублікованих переліки розроблені з урахуванням захворюваності на онкологічні захворювання та інших глобальних проблем охорони здоров’я, а також необхідності пошуку ефективних рішень, раціонального вибору пріоритетів і забезпечення оптимального доступу для пацієнтів.

«Більше 150 країн світу керуються Переліком основних лікарських засобів при прийнятті науково обґрунтованих рішень про те, які лікарські засоби забезпечують максимальну рентабельність витрат з погляду впливу на здоров’я, — зазначив Генеральний директор ВООЗ доктор Тедрос Адханом Гебрейесус. — Включення до цього переліку низки нових і досконалих препаратів для лікування пацієнтів з онкологічними захворюваннями служить чітким сигналом про те, що кожна людина, а не тільки та, яка володіє можливостями, має право розраховувати на доступ до цих життєво важливих лікарських засобів».

Перелік основних лікарських засобів 2019 р.

Препарати для лікування при онкологічних патологіях. Отанніми роками ринок поповнився низкою нових протипухлинних лікарських засобів, але лише невелика кількість таких препаратів мають достатній терапевтичний ефект для включення в категорію основних. Дванадцять препаратів, доданих ВООЗ в нове видання Переліку лікарських засобів для терапії при п’яти видах раку, вважаються найбільш ефективними в аспекті виживаності пацієнтів при менеджменті меланоми, раку легені, раку передміхурової залози, мієломної хвороби та лейкемій.

Так, два нещодавно розроблених імунотерапевтичних препарати (ніволумаб і пембролізумаб) дозволять довести показник виживаності пацієнтів до 50% при лікуванні пацієнтів з прогресуючою меланомою — онкологічного захворювання, яке донедавна було невиліковним.

Антибіотики. Комітет з основних лікарських засобів допрацював рекомендації щодо застосування антибактеріальних препаратів, оновивши склад категорій «доступ», «спостереження» і «резерв», які допомагають визначити, які антибіотики слід використовувати для лікування при найбільш поширених і важких інфекціях з метою поліпшення результатів терапії та зниження ризику формування стійкості до протимікробних препаратів. Комітет рекомендував додати до Переліку три нових антибактеріальних препарати для менеджменту інфекцій з множинною лікарською стійкістю.

Крім того, до Переліку лікарських засобів були внесені наступні зміни:

  • додані нові пероральні антикоагулянти для профілактики інсульту в якості альтернативи варфарину при терапії фібриляції передсердь і тромбозу глибоких вен. Вони особливо важливі для країн з низьким рівнем доходу, оскільки, на відміну від варфарину, не потребують контролю при прийомі;
  • додані біопрепарати і їх відповідні біоаналоги для лікування пацієнтів з такими хронічними запальними захворюваннями, як ревматоїдний артрит і запальні захворювання кишечнику;
  • доданий термостабільний карбетоцин для запобігання післяпологовій кровотечі. Нова лікарська форма діє аналогічно окситоцину, який стандартно застосовується при такій терапії, але краще підходить для використання в тропічних країнах, оскільки не вимагає охолодження.

До Переліку внесені не всі лікарські препарати, які були представлені на розгляд Комітету з основних лікарських засобів. Так, була відхилена заявка на внесення лікарських засобів для пацієнтів з розсіяним склерозом. Комітет зазначив, що в представлених матеріалах не були розглянуті деякі актуальні варіанти використання лікарських засобів, які на даний час продаються у великій кількості країн; він готовий розглянути переглянуту заявку із зазначенням всіх відповідних варіантів. Крім того, Комітет з основних лікарських засобів рекомендував не включати до Переліку препарат для менеджменту синдрому дефіциту уваги і гіперактивності метилфенідат, оскільки виявив недоліки в оцінках його позитивного ефекту.

Перелік основних діагностичних засобів (in vitro)

Перше видання Переліку основних діагностичних засобів опубліковано в 2018 р. і було в основному орієнтовано на обмежену кількість найбільш актуальних хвороб — ВІЛ, малярію, туберкульоз і гепатит. Цього року Перелік було розширено, і він охоплює більше коло неінфекційних і інфекційних захворювань.

Онкологічні захворювання. З урахуванням крайньої важливості забезпечення ранньої діагностики онкологічних захворювань (70% випадків смерті від раку в країнах з низьким і середнім рівнем доходу відбуваються в основному через запізніле виявлення хвороби у більшості пацієнтів) ВООЗ доповнила Перелік засобів діагностики 12 тестами для виявлення широкого спектра солідних пухлин, таких як рак товстої кишки, печінки, шийки матки, передміхурової залози, молочної залози і герміногенні пухлини, а також лейкемій та лімфом. Для сприяння правильній діагностиці онкологічних захворювань до Переліку було внесено новий розділ, що охоплює патологоанатомічні дослідження; такі послуги повинні надаватися в умовах спеціалізованих лабораторій.

Інфекційні захворювання. Перелік доповнено інфекційними захворюваннями, поширеними в країнах з низьким і середнім рівнем доходу, наприклад холерою, і такими забутими захворюваннями, як лейшманіоз, шистосомоз, вірус денге і вірус Зіка.

Крім цього, для громадських закладів охорони здоров’я, які не мають лабораторної бази, додано розділ, присвячений тестуванню на грип.

Загальноклінічні дослідження. У список також внесено додаткові загальноклінічні дослідження, призначені для виявлення цілої низки різних хвороб і порушень, зокрема аналізи на вміст заліза (при анемії) і дослідження, призначені для діагностики порушень в роботі щитоподібної залози і серповидноклітинної анемії (спадкової форми анемії, широко розповсюдженої в Африці на південь від Сахари).

Ще одним важливим нововведенням є розділ, що охоплює дослідження, призначені для скринінгу донорської крові. Це відповідає загальноорганізаційній стратегії ВООЗ щодо підвищення безпеки переливання крові.

«Перелік основних діагностичних засобів був введений в 2018 р. в якості орієнтира для планування поставок тестів і підвищення ефективності лікування, — розповіла Маріанжела Сімао, помічник Генерального директора з лікарських засобів і медичних виробів. — У міру просування країн назустріч загальному охопленню послугами охорони здоров’я та розширенню доступності лікарських засобів буде вкрай важливо мати правильний діагностичний інструментарій для забезпечення належного лікування».

Узагальнюючи

В оновлений Перелік основних лікарських засобів додано 28 препаратів для дорослих і 23 — для дітей і передбачені нові показання до застосування 26 вже включених в нього виробів, в результаті чого до Переліку тепер входить 460 виробів, визнаних життєво необхідними для задоволення ключових потреб охорони громадського здоров’я. Якою б значною не здавалася ця цифра, вона охоплює лише малу частку наявних на ринку лікарських засобів. ВООЗ обмежує цей вибір, керуючись критеріями користі для пацієнта і раціонального витрачання коштів, при цьому прагнучи допомогти країнам визначитися з пріоритетами і забезпечити загальне охоплення послугами охорони здоров’я.

Оновлений Перелік основних діагностичних засобів містить 46 загальноклінічних досліджень, які можуть використовуватися як при наданні стандартної допомоги пацієнтам, так і при виявленні та діагностиці широкого діапазону патологій, а також 69 тестів, призначених для виявлення, діагностики та відстеження конкретних захворювань.

Перелік складається з двох розділів для різних категорій користувачів і установ: перший розділ адресований громадським закладам і охоплює, зокрема, самодіагностику, а другий призначений для клінічних лабораторій при загальнопрофільних або спеціалізованих установах.

Обидва переліки ВООЗ служать моделями для розробки країнами своїх власних національних переліків. Національні переліки, в яких враховується місцевий тягар хвороб і особливості існуючої інфраструктури медичного обслуговування, є прекрасною основою, спираючись на яку, країни можуть планувати і впроваджувати необхідне їм лабораторне обслуговування та лікарське забезпечення. Доступ до такої медичної продукції вимагає передових методів закупівельної діяльності, ефективних виробничо-збутових ланцюгів і кваліфікованих кадрів у системі охорони здоров’я. Оскільки надання ефективних діагностичних послуг пов’язано з використанням технологій, необхідні також надійні технічні стандарти, чітко вибудувані мережі лабораторій, належна допоміжна інфраструктура та грамотна роз’яснювальна робота з користувачами (пацієнтами та працівниками охорони здоров’я) для гарантування безпеки.

Джерело-https://www.umj.com.ua/article/159635/vooz-onovila-globalni-pereliki-likarskih-zasobiv-i-diagnostichnih-testiv