RSSВерсія для друку
Таблетки замість ін’єкцій: МОЗ України пропонує кардинальні зміни у призначенні ліків
21.05.2019

Відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), в Україні пріоритетним буде застосування неін’єкційних (пероральних) форм лікарських засобів, повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) України. У всіх випадках, коли таблетка і укол мають рівнозначну дію, лікарі мають призначати саме таблетовані форми лікарських засобів. Такий проект наказу опублікували для громадського обговорення.

За даними ВООЗ, у світі більше 50% всіх лікарських засобів прописуються, відпускаються або продаються неналежним чином. Одним із таких прикладів є надмірне використання ін’єкцій, коли доречніше приймати ліки перорально. Це свідчить про те, що міф, ніби уколи більш дієві, аніж пігулки, поширений не лише в Україні. Насправді у більшості випадків немає значення, в якій формі діюча речовина потрапить в організм. Лише в деяких ситуаціях рекомендовано саме ін’єкційну форму (невідкладні стани, знепритомнення пацієнта, введення інсуліну тощо).

Нагадаємо, що запропоновано капсулу для перорального прийому інсуліну.

Згідно з рекомендаціями ВООЗ, в Україні надаватиметься перевага неін’єкційним (пероральним) формам лікарських засобів. Це визначається у відповідному проекті наказу МОЗ України «Про затвердження Змін до деяких наказів Міністерства охорони здоров’я України», який оприлюднено для громадського обговорення.

Чому, якщо можливо, краще застосовувати неін’єкційні форми ліків:

  • Для пацієнтів

Найважливішим застосування цього підходу буде для дітей, адже ін’єкційне введення препаратів має больовий і психологічний аспект. Часто діти після курсу ін’єкційного лікування починають панічно боятися лікарів і лікарень. Діти й дорослі не мусять терпіти біль, якщо можна уникнути цього.

Традиційно ін’єкційні форми лікарських засобів призначають для пацієнтів стаціонару, тож нерідко людина змушена перебувати в лікарні, навіть коли немає потреби в цілодобовому спостереженні лікарів. Більшість захворювань, при яких призначають ін’єкційну терапію, можна лікувати вдома пігулками, знаходячись у комфортних для себе умовах.

Якщо лікар призначає ін’єкційні форми медичних препаратів, слід поцікавитися, чи не можна замінити їх тим самим засобом, але в пероральній формі.

  • Для медичних працівників

Шанси заразитися захворюваннями, наприклад ВІЛ, гепатитом В або С, підвищуються при ін’єкційному введенні лікарського засобу. Адже медичний працівник може випадково поранитися голкою, якою була зроблена ін’єкція пацієнту.

  • Для закладів охорони здоров’я

Використані засоби для ін’єкцій — небезпечне гостре сміття, що підлягає складній та високовартісній утилізації. Також необґрунтоване використання ін’єкційного введення препаратів призводить до значних витрат у зв’язку із придбанням витратних матеріалів (шприців, голок, вати, спирту, навантаження на персонал).

  • Для бюджету

Ціна пігулки та ін’єкції відрізняється через вартість флакона чи ампули. Також для введення препарату в ін’єкційній формі додатково потрібні рукавички для медичного персоналу, засіб для дезінфекції, вата чи марля, іноді пластир. Робочий час медичного персоналу при переважному застосуванні ін’єкцій теж значно збільшується. Пігулки як рівнозначний за дією засіб є фінансово вигіднішим, як зазначають у МОЗ України.

Джерело- https://www.umj.com.ua/article/142468/tabletki-zamist-in-yektsij-moz-ukrayini-proponuye-kardinalni-zmini-u-priznachenni-likiv